Region

Američko državno tajništvo razočarano dijalogom Kosova i Srbije

Državno tajništvo SAD-a (United States Department of State) izrazilo je razočaranje što u novoj rundi dijaloga Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa nije postignut napredak, prenosi Kosovo online.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“Očekujemo da obje zemlje ozbiljno shvate svoje obveze prema Sporazumu o normalizaciji odnosa koji su postigle ranije ove godine. Vrijeme ističe. Želimo vidjeti napredak u pogledu postojećih i prethodnih obaveza preuzetih u dijalogu i Ohridskom sporazumu, uključujući osnivanje Zajednice općina sa srpskom većinom”, poručeno je iz Američkog državnog tajništva.

“Savjetovat ćemo se interno i s našim europskim partnerima o sljedećim koracima. Dijalog koji omogućuje EU jedini je put naprijed za Kosovo i Srbiju”, zaključeno je.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u četvrtak u Bruxellesu uz posredovanje visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella i izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Borrell je optužio kosovskog premijera Albina Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi Sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

“Sastanak na kojem je na dnevnom redu bilo provođenje Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa nije postigao nikakve rezultate”, rekao je Borrell.

Prema njegovim riječima, Kurti je bio taj koji nije prihvatio prijedlog EU o istodobnoj primjeni obveza koje proizlaze iz tog sporazuma, dok ga je Vučić prihvatio.

Borrell je rekao da je Kurti insistirao na formaliziranju, prije svega, de facto priznanja Kosova od Srbije, dok je Vučić tražio formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu.

Kurti “nije bio voljan da krene naprijed s pokretanjem vjerodostojnog procesa formiranja Zajednice”, rekao je, uz ostalo, Borrell.

Prihvati notifikacije