Svijet

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku: Izrael pokrenuo ogroman val napada na Libanon

Izrael je pokrenuo "ogroman val napada" na Libanon nakon što je jedna žena ubijena, a više ljudi je ozlijeđeno u raketnom napadu na sjeverni Izrael. Libanonski mediji izvijestili su da su pogođeni gradovi i da gore zgrade.

FOTO: QUDSNEN/X/TWITTER/SCREENSHOOT
FOTO: QUDSNEN/X/TWITTER/SCREENSHOOT

“Jedna je osoba poginula, a osam je ozlijeđeno u raketnom napadu na sjeverni izraelski grad Safed”, rekao je direktor glavne izraelske organizacije za hitne intervencije. Eli Bin, generalni direktor Magen David Adoma (MDA), rekao je za izraelski kanal 12 da je tijekom pretrage zgrade koja je pogođena pronađeno tijelo žene.

Pročitajte još

Hezbolah, za koji se smatra da je izveo napad na Izrael, nije preuzeo odgovornost. Dvije strane redovito su razmjenjivale vatru preko izraelske sjeverne granice od napada Hamasa 7. oktobra. “Borbeni avioni započeli su opsežan val napada na libanonskom teritoriju”, napisao je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari na X-u (bivši Twitter).

Hagari je rekao da će IDF otkriti više detalja o svojim posljednjim zračnim napadima u nadolazećim satima. Napad iz Libanona na sjeverni Izrael pogodio je područje Safeda, a bio je usmjeren na sjeverno zapovjedno središte izraelske vojske, rekao je IDF.

Snimci iz Libanona pokazuju niz izraelskih bombaških napada u nizu gradova na jugu zemlje, dublje u zemlji od većine prethodnih napada. Među gradovima koji su pogođeni su Adchit, Chehabiyah, Bouslaiya, Kfar Dunin i Souneh.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir izjavio je da raketni napad znači rat.

Hezbolah, šijitska muslimanska organizacija, jedna je od najoružanijih nedržavnih vojnih snaga na svijetu. Osnovala ga je ranih 1980-ih najdominantnija šiitska sila u regiji, Iran, kako bi se suprotstavila Izraelu.