Svijet

Erdogan: Turska snažno osuđuje teroristički napad u Moskvi

Turska snažno osuđuje teroristički napad na koncertnu dvoranu u Moskvi, u kojem je ubijeno najmanje 115 ljudi, rekao je u subotu turski predsjednik Repcep Tayyip Erdogon.

Erdogan
FOTO: EPA

“Izražavamo saučešće ruskoj vladi zbog terorističkog napada na koncertnu dvoranu u Moskvi i oštro osuđujemo napad”, rekao je Erdogan na sastanku u glavnom gradu Ankari.

Terorizam je “neprihvatljiv” bez obzira odakle dolazi ili ko je počinitelj, dodao je.

“Kao zemlja koja vrlo dobro poznaje krvavo i izdajničko lice terorizma, Turska dijeli bol ruskog naroda”, rekao je Erdogan.

Teroristički napad izveli su naoružani napadači 22. marta navečer u koncertnoj dvorani “Crocus City Hall” u Moskvi, glavnom gradu Rusije.

Na snimcima podijeljenim na društvenim mrežama vidi se kako su napadači nasumično pucali u dvorani iz automatskog oružja.

Kasnije je na licu mjesta zabilježena i eksplozija koja je izazvala veliki požar, usljed čega se urušio kroz zgrade.

Tokom vikenda u Moskvi su otkazani svi javni događaji, a objavljeno je da je uspostavljena radna grupa za slučaj terorističkog napada.

Kremlj je izvijestio da je direktor ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Aleksandar Bortnikov izvijestio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uhapšeno 11 osoba, uključujući četvoro terorista koji su direktno učestvovali u terorističkom napadu u Moskvi.