Svijet

Erdogan: Licemjerna politika zapadnih sila je razlog za smjelost Izraela

Obećao je da će nastaviti borbu protiv terorizma na njegovom izvoru i po svaku cijenu spriječiti “Teroristan“ duž južnih granica Turkiye.

erdogan
FOTO: EPA-EFE/FILIP SINGER

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je komentarisao izraelske napade na Pojas Gaze te optužio vladu premijera Benjamina Netanyahua da oponaša Hitlera i da svakodnevno prelazi granicu u brutalnoj politici masakra koju provodi od 7. oktobra.

Pročitajte još

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u obraćanju naciji nakon sjednice kabineta vlade u Ankari da turski građani u narednom periodu mogu očekivati pozitivne efekte ekonomskog programa aktuelne vlade, javlja Anadolu.

“Jasno ćemo u narednom periodu vidjeti pozitivne efekte našeg ekonomskog programa u mnogim oblastima, posebno u pogledu inflacije”, rekao je Erdogan, dodajući da je na sastanku detaljno razgovarano o mnogim važnim pitanjima, posebno o ekonomiji, obrazovanju, borbi protiv terorizma i vanjskoj politici.

Istakao je da Republika Turkiye odlučno korača naprijed prema ostvarenju zacrtanih ciljeva dok se mnoge razvijene zemlje i zemlje u razvoju suočavaju sa ozbiljnim prijetnjama kao što su politička nestabilnost i socijalne tenzije.

“Samo u oblasti turizma 2023. je bila najbolja godina u našoj historiji. Naši prihodi od turizma porasli su za 17 posto u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši 54,3 milijarde dolara”, kazao je Erdogan.

Dodao je da je januaru nastavljen napredak i u kontekstu izvoza.

“Naš izvoz u januaru porastao je za 3,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dostigavši ​​20 milijardi dolara. Time smo dostigli najveći izvoz u mjesecu januaru u našoj historiji”, rekao je.

Također je komentarisao izraelske napade na Pojas Gaze te optužio vladu premijera Benjamina Netanyahua da oponaša Hitlera i da svakodnevno prelazi granicu u brutalnoj politici masakra koju provodi od 7. oktobra.

Osuđujući agresiju Izraela na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze, uključujući planiranu ofanzivu, Erdogan je rekao da je “licemjerna politika zapadnih sila” razlog za smjelost Izraela.

“Dok zapadne sile javno pozivaju Izrael na suzdržanost, istovremeno zatvaraju oči pred Netanyahuovim zločinima, skrivajući se iza Hamasa kao izgovora”, istakao je Erdogan.

Obećao je da će nastaviti borbu protiv terorizma na njegovom izvoru i po svaku cijenu spriječiti “Teroristan“ duž južnih granica Turkiye.

Dotakao se i odluke američke administracije o prodaji i modernizaciji aviona F-16 Republici Turkiye.

“Zadovoljni smo pozitivnim ishodom našeg zahtjeva za F16 o čemu već neko vrijeme razgovaramo sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ukidanjem ograničenja za našu zemlju, nadamo se da će turska odbrambena industrija od sada još brže napredovati”, rekao je turski predsjednik Erdogan.