Svijet

Elon Musk odbio zahtjev ukrajinske vojske da uključi Starlink internet u blizini Krima

Američki multimilijarder Elon Musk navodno je ukrajinskim snagama u nekoliko navrata ograničio pristup satelitskoj mreži Starlink, što je uticalo na strategiju Kijeva na bojnom polju.

FOTO: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT
FOTO: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Najbogatiji čovjek na svijetu odbio je zahtjev ukrajinske vojske da uključi Starlink u blizini Krima, teritorije pod ruskom kontrolom, navodi New York Times pozivajući se na svoje pouzdane izvore.

Elon Musk, koji obnaša i funkciju izvršnog direktor kompanije Tesla daje Ukrajincima pristup Starlinku od kraja februara prošle godine.

Dakle, pristup usluzi im je omogućen samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na tu zemlju.

SpaceX-ov Starlink čini većinu satelita koji kruže oko Zemlje s više od 4.000 njih u niskoj Zemljinoj orbiti.

Muskova odlučnost da on samostalno odlučuje o korištenju internetske tehnologije, koja je bitan dio ukrajinskih komunikacija tokom rata, izazvala je zabrinutost među ukrajinskim dužnosnicima.

U februaru ove godine SpaceX je objavio da je poduzeo korake kako bi spriječio ukrajinsku vojsku u korištenju satelitske internetske usluge Starlink za upravljanje bespilotnim letjelicama u regiji.

Nakon te objave, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak poručio je da SpaceX mora izabrati stranu u ratu protiv Rusije.

Ukrajinske vlasti zabrinute zbog prevelike ovisnosti o tehnologiji iz samo jednog izvora održale su razgovore s drugim davateljima usluga satelitskog interneta. Međutim, priznali su da niko nije niti približno konkurentan Starlinku. Starlink zasad čini žilu kucavicu cijele naše komunikacijske infrastrukture – priznao je Mihajlo Fedorov, ukrajinski ministar digitalnih komunikacija.

Naglašava da je tehnologija omogućila artiljerijskim timovima, komandantima i pilotima da istovremeno gledaju snimke dronova dok komuniciraju na internetu.

Musk je prošle godine od vlade SAD-a zatražio finansiranje SpaceX-ovih internetskih usluga Ukrajini jer nisu mogli nastaviti s aranžmanom.

Kompanija je procijenila troškove na gotovo 400 miliona dolara tokom 12 mjeseci, prema obavještenju SpaceX-a koje je prenio CNN.

Oko 1300 Starlink terminala kupljenih preko britanskog dobavljača prestalo je raditi prošle godine nakon što ukrajinska vlada nije mogla platiti mjesečnu naknadu od 2500 dolara za svaki, stoji u izvještaju.

Prihvati notifikacije