Svijet

Zelenski: Ukrajina i njeni partneri moraju se nastaviti boriti za vraćanje Krima

Ukrajina i njeni međunarodni partneri moraju nastaviti da se bore za vraćanje ukrajinske kontrole nad Krimom, kazao je u ponedjeljak predsjednik Volodimir Zelenski, u trenutku dok Kijev obilježava deceniju ruske okupacije crnomorskog poluotoka.

FOTO: AA
FOTO: AA

Ruski vojnici preuzeli su kontrolu nad Krimom 2014. kroz tajnu invaziju, a zatim su je iskoristili da pomogne u pokretanju punog napada na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

– Taj okrutni rat koji se sada vodi protiv Ukrajine pokrenuo je ruski revanšizam upravo kada je osjetio da svijet može zatvoriti oči pred takvim zločinima – kazao je Zelenski u video obraćanju.

Ukrajina je u ponedjeljak obilježila desetu godišnjicu mitinga u glavnom gradu Krima, Simferopolju, protiv pokreta koji podržava Rusija, koji je utro put aneksiji, koju je međunarodna zajednica osudila kao nezakonitu.

Rusija obilježava aneksiju 18. marta, na dan kada ju je predsjednik Vladimir Putin formalizirao sporazumom u Moskvi.

Pročitajte još

Kijev tvrdi da će se boriti sve dok ne obnovi svoje granice iz 1991.godine, koje uključuju Krim, i predvodi diplomatski napor da se osmisli mirovni plan koji predviđa potpuno povlačenje ruskih trupa.

Moskva tvrdi da je ideja o mirovnim pregovorima bez učešća Rusije apsurdna i da bi svako rješenje rata moralo priznati “novu realnost na terenu”.

Ukrajinska vojska bori se da obuzda ruske napade duž dugačke linije fronta dok ruska invazija ulazi u treću godinu.

Zelenski je u svom obraćanju pozvao ukrajinske partnere da se “bore za potpunu obnovu međunarodnog prava”. Možemo okončati ovaj rat pod našim ukrajinskim uslovima. Možemo vratiti našu zemlju i ljude od okupacije. Možemo privesti Rusiju pravdi za ono što je uradila. Da bi se to, međutim, desilo, moramo se boriti – izjavio je ukrajinski čelnik, prenosi Reuters.