Svijet

Ukrajinske rakete dugog dometa razbile rusku podmornicu

Rakete dugog dometa su gadno pogodile podmornicu Rostov na Donu, pokazuju slike na društvenim mrežama.

FOTO: @NOELREPORTS
FOTO: @NOELREPORTS

Na jednoj strani podmornice klase Kilo postoje dvije velike rupe, a čini se da je još jedna rupa u prednjem dijelu podmornice. Desantni brod Minsk takođe je oštećen u raketnoj paljbi koja se dogodila 12. septembra.

Ukrajinska vojska je izvijestila o ponovnom zauzimanju grada Klishchiyivka na istoku zemlje, koji je dugo bio pod okupacijom ruskih trupa.

“Mogu potvrditi da je to postignuto zahvaljujući naporima 80. jurišne zračno-jurišne brigade, 5. jurišne brigade i ujedinjene brigade Nacionalne policije Lyut”, citira list Ukrajinska pravda glasnogovornika.

Nekoliko sati ranije, šef predsjedničke kancelarije u Kijevu Andriy Yermak objavio je fotografiju na Telegramu na kojoj se navodno vide ukrajinski vojnici u gradu u Donjeckoj oblasti.

„Ukrajina uvek uzima nazad ono što je njihovo“, napisao je Jermak.

Brigada Lyut objavila je video u kojem je također najavila zauzimanje grada južno od grada Bakhmuta. “Ali neprijatelj nastavlja da pokušava da ih ponovo okupira”, rekao je jedan od vojnika, koji je u kameru držao ukrajinsku zastavu i zastave vojnih jedinica koje su učestvovale. U pozadini se čuje stalna buka bitke. Za sada nije bilo komentara sa ruske strane. Izvještaji zaraćenih strana često se u početku ne mogu provjeriti nezavisno.

Rusija takođe kaže da je presrela ukrajinski dron u glavnom regionu Moskve i šest drugih na letu za aneksirano poluostrvo Krim. Dron je oboren u nedjelju u 1.45 sati (po lokalnom vremenu, 00.45 sati po srednjoevropskom vremenu) u Istrinskom okrugu u Moskovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane u servisu Telegram.

“Prema preliminarnim informacijama, nije bilo štete niti žrtava”, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na Telegramu. Specijalisti hitne pomoći su na licu mjesta.

Takođe tokom noći, prema podacima Ministarstva odbrane, dva ukrajinska drona presretnuta su na zapadnoj obali Krima, koji je pripojila Rusija. Pola sata kasnije, ruska protivvazdušna odbrana neutralisala je četiri ukrajinska drona na istočnoj i sjeverozapadnoj obali poluostrva.

Ukrajina je početkom juna krenula u kontraofanzivu protiv ruske vojske. Kao rezultat toga, pojačani su ukrajinski napadi dronovima na rusku teritoriju i anektirani Krim. Zgrade su povremeno oštećene, uključujući i Moskvu.

Prihvati notifikacije