Ekonomija

Dok imperija Bingo raste, radnici trpe

Kompanija Bingo iz Tuzle bilježi uspjeh na tržištu Bosne i Hercegovine koji za sobom vuče brojna pitanja i nejasnoće!

FOTO: BINGO
FOTO: BINGO

Kompanija Bingo iz Tuzle zvanično je preuzela vlasništvo nad firmom Sani Grand City Sarajevo, saopćio je BiznisInfo. U okviru ove firme posluje Grand Centar, najveći tržni centar na Ilidži i jedan od najvećih u Sarajevu.

Više od 220 trgovina, pedesetak ugostiteljskih objekata posjeduje Bingo, kupuju i nova zemljišta, objekte, ali i benzinske pumpe. I sve je to lijepo, ali ima i druga strana medalje, pozadina i nije tako sjajna.

Pokušali smo razgovarati i sa nekim od radnika u Bingu u Sarajevu koji su nam potvrdili da su nezadovoljni platom i uslovima, ali nisu željeli da objavimo njihova imena i prezimena jer se boje otkaza.

„Nemamo neku opciju trenutno da se žalimo, svi znaju kako je u trgovini. Cijeli dan si na nogama, redaš robu, premiještaš po naređenju šefa, mijenjaš cijene, čistiš police i podove, trčiš na kasu kad se stvori gužva, jer naš narod ne može čekati, odma je neko mrzovoljan, nikoga nije briga da nas možda nekad nema dovoljno u smjeni. I vrhunac uspjeha je da su se radnici kao izborili jeste što imamo stolicu da sjedimo kod kase i slobodan dan kad su praznici, jer ni to nije bilo prije nekoliko godina.

Povrće i voće koje propada, ne proda se, ide u kuhinju da se pripreme jela koja se opet prodaju kod nas, to niste znali jel tako, a naravno da gazda nije u gubitku. I neka mi niko ne priča o nakim uspjesima Binga i zadovoljstvu radnika, jer nije tako. Kako iko može biti zadovoljan sa 800 KM plate na ove cijene, a nemaju svi ni toliko da se razumijemo. Pa ni plata od 1000 KM nije dovoljna, život košta, samo u jednom danu Bingo zaradi za sve mizerne plate radnika“, priča nam ljuta radnica dok nervozno reda novu robu koja je stigla.

Njena kolegica nam govori „hrabri ste kad vas zanima stanje radnika, ali ne znam da iko smije pričati javno protiv Binga, jer nije svima isto, nekima je dobro. Zahvaljujući radnicima Bingo je danas tu gdje jeste, a mi radnici znamo dobro kako nam je“.

Da je tako kako govore radnice, pokazatelj su i brojni komentari na društvenim mrežama o vijestima iz Binga, gdje nerijetko građani pišu kako su loši uslovi rada, a plate mizerne.

FOTO: KOMENTARI NA FACEBOOK-U
FOTO: KOMENTARI NA FACEBOOK-U
FOTO: KOMENTARI NA FACEBOOK-U
FOTO: KOMENTARI NA FACEBOOK-U
FOTO: KOMENTARI NA FACEBOOK-U
FOTO: KOMENTARI NA FACEBOOK-U
FOTO: KOMENTARI NA FACEBOOK-U
FOTO: KOMENTARI NA FACEBOOK-U

Iako je rast i razvoj kompanije Bingo stabilan u posljednjim godinama, radnici nisu zadovoljni uslovima rada ni platom, gdje u prilog govori kako često mijenjaju radnike, a s obzirom na generalnu letargiju u društvu ne iznenađuje činjenica da se mnogi žale između sebe i preko društvenih mreža.

Bingo raste, a radnici trpe, zašto je to tako, pitali smo predsjednika Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admira Čavalića:

„To je svakako pitanje za predstavnike sindikata i radnika, ali pretpostavka je da uspjeh kompanije podrazumijeva i unapređenje radničkih prava, to je teorijski tako, nadamo se da praksa prati navedeno“.

Bingo nesporno bilježi uspjeh u poslovanju, kako uspijeva da se širi eksponencijalno na tržištu BiH na kojem se mnoge fabrike zatvaraju, nekadašnji giganti idu u stečaj, Čavalić smatra kako Bingo ima dobre poslovne odluke.

Pročitajte još

„Mislim da je prije svega riječ o vrlo dobrim odlukama od strane menadžmenta u kontekstu širenja kompanije, za razliku od sličnih slučajeva u susjednoj Hrvatskoj gdje smo imali velike grupacije koje su bile na nestabilnim osnovama i prva recesija ili kriza je to poljuljala i eventualno uništila te velike korporacije.

Bingo ima neku strategiju relativno stabilnog skromnog širenja i verifikacije rizika, te uključivanja kompanije u poslovanje koje su kompatibilne sa postojećim modelom poslovanja.Kada posmatramo njihovo širenje u različitim industrijama, vidjet ćemo da su te industrije međusobno kompatibilne u smislu da se nadopunjuju tako da se opet sve vraća na primarnu djelatnost, a to je svakako maloprodaja“, ističe Čavalić za Bosnainfo.

Ponuda u Bingu jeste šarolika, ali ne znači i kvalitetna, u konačnici najmanje je domaćih proizvoda.Sirovo meso na policama Binga nije iz BiH, kao ni voće i povrće, a to najviše pogađa domaće poljoprivrednike.

Kako nam je ranije potvrdio i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH „uvozi se smeće i plasira se našim ljudima. Da znate šta jedete, ne bi to sigurno kupovali. Pogledajte malo deklaraciju na proizvodima u tržnim centrima, odakle je to zaleđeno meso stiglo, šta nam se uvaljuje kao svježe. Mi meso prve klase izvozimo, a šta je na policima?“.

Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na pitanje šta je razlog pa je sve manje domaćih proizvoda na policama Binga smatra kako je to do politike firme:

„Svako preduzeće pogotovo ono koje se bavi trgovinom ima svoje diskreciono pravo da donosi odluke prije svega za dobrobit potrošača tako da naravno da različite interesne grupacije mogu biti više ili manje zadovoljne, ali mislim da je svakom maloprodajnom poslodavcu, uključujući Bingu fokus na krajnjem potrošaču“.

S obzirom na količinu poslovnica koje Bingo ima, ali i jak utjecaj koji je stekao mnogi smatraju kako je evidentno da drži određeni monopol na tržištu, Čavalić smatra kako to nije tako.

„Mislim da generalno nemamo monopolistu, a kada je riječ o monopolima u Bosni i Hercegovini mislim da se vežu za javni sektor vodosnabdijevanje, snabdijevanje električnom energijom, telekom operateri preko Regulatorne agencije za publikaciju, a u privatnom sektoru zaista je nemoguće da se nađe monopol, jer uglavnom kreću u privredni monopol. Vezano za maloprodaju mislim da je ona daleko od mopola, pa čak možda i od monopolističke konkurencije, još uvijek tu vladaju uvjeti normalne distribucije i konkurencije u smislu da imamo vrlo jednostavne i lagane barijere za ulazak u to tržište da vidimo da imamo dosta izazivača da se šire drugi trgovinski lanci, a i svakako postoji pretpostavka da će doći inostrani, prije svega trgovinski lanci iz Njemačke“, pojašnjava Čavalić za Bosnainfo.

Iako Bingo ima utjecaj, ne uspijeva da opravda slogan „kralj dobrih cijena“, jer cijene nikako nisu prihvatljive, ali građani nemaju opciju osim da kupuju manje količine nego prije.

„Divljanje cijena je rezultat globalnih ekonomskih dešavanja, prije svega globalne inflacije, a to se može privremeno zaustaviti na način da se smanje marže konkretno u trgovinama ili nekim drugim ponuđačima, ali dugoročno ako imamo inflaciju, rast cijena je neminovan“, kazao je Čavalić za Bosnainfo.

Prema našim saznanjima Bingo uspješno radi malverzacije prilikom nabavke paleta robe, jer plaća minimalnu cijenu prilikom nabavke robe, neke stvari kompenzira bez naplate, dok isti taj proizvod prodaje na svojim rafama po tri puta skupljoj cijeni. I može to tako sve ispod radara, jer ko kontroliše velike kad su milioni u igri?

Naš upit o poslovanju ove kompanije, ali i situaciji sa radnicima poslali smo Bingu, do objave ovog teksta odgovor nismo dobili, ukoliko nam dostave odgovore, iste ćemo i objaviti.