Retrovizor

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan…

FOTO:
FOTO:

-1099. Prvi križarski rat: Godefroy de Bouillon izabran za prvog “Zaštitnika Svetoga Groba Gospodnjeg” Jeruzalemskog kraljevstva.

-1739. Turska vojska u bitci kod Grocke pobijedila Austrijance i primorala ih da napuste Srbiju i Beograd. Beogradskim mirom od 18. rujna Beograd i teritorije sjeverno od Zapadne Morave su poslije 21 godine ponovo pripali Otomanskom carstvu.

-1812. U bitci kod Salamanke, u Španjolskoj, Britanci su pod zapovjedništvom vojvode od Wellingtona porazili Napoleonovu vojsku kojom je zapovijedao maršal Auguste Marmont.

-1888. Rođen američki mikrobiolog porijeklom iz Ukrajine Zelman Abracham Vaksman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1952. za pronalazak streptomicina. Na cesti između Pariza i Rouena održana prva automobilska utrka, kasnije poznata kao Pariz-Rouen 1894.

-1933. Američki pilot William Post prvi je sam obletio Zemlju. Let je trajao sedam dana, 18 sati i 49 minuta.

-1943. Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu zauzele talijanski grad Palermo, na Siciliji.

-1972. Sovjetska kozmička sonda Venera 8 spustila se na površinu Venere s koje je deset minuta, prije nego što su izgorjeli instrumenti, emitirala podatke.

-1981. Turski terorista Mehmet Ali Agdža osuđen je na doživotnu robiju zbog pokušaja atentata na papu Ivana Pavla Drugog 13. svibnja. Nakon 20 godina pušten je iz zatvora i u lipnju 2000. predan je Turskoj.

-1991. Predsjedništvo SFRJ izdalo je naredbu o razoružavanju i demobilizaciji svih ilegalnih vojnih formacija u Hrvatskoj.

-1992. Najveći kolumbijski krijumčar droge Pablo Escobar pobjegao je iz zatvora.

-1993. Narodna skupština RS-a na zasjedanju u Mrkonjić-Gradu proglasila nevažećim sve odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća BiH (ZAVNOBiH) sa zasjedanja održanog 25. studenoga 1943. godine u Mrkonjić-Gradu.

-1996. Međunarodni sud pravde imenovao Amerikanca Roberta Owena za arbitra za Brčko.

-1996. Ispuštanjem paketa a hranom iz zrakoplova, UN je počeo humanitarnu pomoć za oko 700.000 ljudi u južnom Sudanu, kojima je zaprijetila smrt od gladi.

-1997. Talijanski sud osudio je nacističkog SS oficira Ericha Priebkea na pet godina zatvora za zločine počinjene u Italiji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

-2001. Umro Indro Montanelli, doajen talijanskog novinarstva i osnivač dnevnog lista Il Giornale Nuovo, koji danas izlazi pod imenom Il Giornale. Postao je poznat kao ratni izvjestitelj iz Finske tijekom Drugog svjetskog rata.

-2001. Počele pripreme profesionalnih ronilaca za izvlačenje nuklearne podmornice ‘Kursk’, koja je u kolovozu 2000., tijekom vježbi u Barencovom moru, potonula na dubinu od 107 metara, a svih 118 članova posade poginulo.

-2004. Umro američki skladatelj Jerrald Jerry Goldsmith, autor glazbe za mnoge klasične filmove (“Paton”, “Osmi putnik”) i popularne TV serije (“Doktor Kilder”, “Zvjezdane staze”).

-2008. Hrvatski maratonac Veljko Rogošić prvi je plivač u povijesti koji je preplivao Sredozemno more između Sicilije i rta Bon u Tunisu. Trebalo mu je 50 sati i 25 minuta.

-2011. U eksploziji kombija s eksplozivom u Oslu uništen je dio zgrade vlade, pri čemu je poginulo devet ljudi, a nekoliko sati kasnije napadač Norvežanin Anders Behring Breivik (32) u policijskoj uniformi pucao je na mlade laburiste u ljetnom kampu na otoku Utoja, blizu Osla i ubio 69 osoba. Napadač se predao čim je došla policija. Norveški sud ga je osudio na 21 godinu zatvora.

-2016. Ali David Sonboly, Nijemac iranskog podrijetla, u Münchenu je ispred tržnog centra Olimpia ubio devet, a ranio 27 ljudi. Dva sata nakon masakra koji je počinio izvršio je samoubojstvo kada su mu se policajci obratili da se preda. Izvadio je pištolj i upucao se.

Prihvati notifikacije