Politika

Damir Mašić: Gospodu iz HNS-a neko bi trebao podučiti šta znači kompromis u odnosu na ultimatum

"Cijenjenu gospodu iz nevladine udruge HNS neko bi trebao podučiti šta zapravo znači riječ ‘kompromis’ koju spominju u svom priopćenju, u odnosu na ‘ultimatum’ i ‘ucjenu’ što je ključni model njihovog političkog djelovanja i kada je Izborni zakon u pitanju", reakcija je Damira Mašića, člana Predsjedništva SDP-a BiH na saopćenje koje su objavili iz HNS-a BiH.

FOTO: SDP BIH
FOTO: SDP BIH

U Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine (HNS BiH) optužili su, kako su saopćili, bošnjačke stranke da odbijaju dogovor i da stvaraju dublje podjele.

Kako je navedeno, osuđuju izazivanje huškačke retorike i međunacionalne netrpeljivosti bošnjačkih stranaka. Pozvali su na zajedničko postizanje konačnog političkog rješenja na, kako je istaknuto, dobrobit svih građana “naše zajedničke domovine Bosne i Hercegovine”.

“Svakodnevno u javnosti svjedočimo radikalnim predizbornim porukama bošnjačkih stranaka koje se zasnivaju na izazivanju straha i izazivanju međunacionalne netrpeljivosti. Retorika nemira i konfrontacije stavljena je u srž kampanje koju vode bošnjački politički akteri”, poručili su iz HNS-a.

Ocijenjeno je da se odbija politički konsenzus o, kako je istaknuto, stabilnosti i radu institucija uprkos “apelima hrvatskih političkih predstavnika, ali i predstavnika međunarodne zajednice”.

Prihvati notifikacije