Region

Dalmatinska janjetina postala zaštićeni hrvatski proizvod u EU

Dalmatinska janjetina je dobila evropsku zaštićenu oznaku izvornosti, čime je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla te zaštićen na području cijele Evropske unije, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

FOTO: INDEX/FAH
FOTO: INDEX/FAH

Postupak zaštite naziva pokrenula je Udruga uzgajivača ovaca i koza Dalmacije, koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom Dalmatinska janjetina.

Šta je dalmatinska janjetina?

Dalmatinska janjetina je meso janjadi hrvatske izvorne pasmine ovce, dalmatinske pramenke, koja su ojanjena, uzgojena i zaklana isključivo na području Dalmacije. Za proizvodnju dalmatinske janjetine klanje janjadi obavlja se u dobi od 70 do 130 dana, kad dostižu tjelesnu masu od 15 do 28 kilograma. Dalmatinska janjetina nosi ime po uzgojnom području dalmatinske pramenke, Dalmaciji, ali i sam naziv Dalmacija potiče od ilirske riječi za ovcu, dalma ili delma.

“Posebno cijenjenu Dalmatinsku janjetinu koja se proizvodi na otocima, priobalju i krškim područjima Dalmatinske zagore odlikuju nježna struktura mišića bez izražene mramoriranosti, bijelih potkožnih i unutrašnjih masnih naslaga. U usporedbi s drugim vrstama janjetine, meso Dalmatinske janjetine sadrži znatno manje masti, a potrošači prepoznaju i posebno cijene Dalmatinsku janjetinu, prije svega zbog mekanog i sočnog mišićnog tkiva te arome i okusa bez izraženog mirisa po ovčjem mesu”, objašnjava uz ostalo Ministarstvo poljoprivrede.