Region

Crnogorske apoteke ostale bez jednog lijeka i ne mogu da ga nabave: Pacijenti kojima je neophodan u problemu

U crnogorskim apotekama, prema informacijama CdM-a, nema lijeka Benzhexol.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Da lijeka nema i da ne mogu da ga nabave, za CdM kažu i u Montefarmu. Poručuju da oni ne mogu direktno da uvoze ljekove od proizvođača, već da to rade preko dobavljača koji ne dostavljaju ponudu za traženi lijek.

Lijek Benzhexol koriste oboljeli od Parkinsonove bolesti, a koristi se i u kombinaciji sa antipsihoticima u liječenju pacijenata sa mentalnim oboljenjima. Veliki broj pacijenata nije u stanju da dobija svoju terapiju koja se uzima u kontinuitetu.

Prestanak uzimanja terapije pogoršava simptome oboljelima od Parkinsonove bolesti, a kod pacijenata sa mentalnim oboljenjima može izazvati teške simptome i veliku patnju.

Iz Montefarma poručuju da se dešavaju povremene nestašice ljekova upravo zbog nemogućnosti dobavljača da uveze određeni lijek iz više razloga, npr: proizvođač ima problema u proizvodnoj liniji, problemi u transportu, promjena ovlašćenog uvoznika, gubitak uvozne dozvole dobavljača itd.

“Svi navedeni razlozi su takvi da na njih apsolutno ne može Montefarm da utiče, jer ponavljamo, nismo direktni uvoznici. Upravo takva situacija dešava se trenutno sa lijekom Benzhexol tbl. 100x2mg i 100x5mg (INN- Triheksifenidil) koji spada u grupu narkotika. Apsolutno smo, kao ustanova koja obavlja farmaceutsku djelatnost, svjesni neophodnosti nabavke ovog lijeka, te prateći naše zalihe i promet postupkom 48 22 od 20. oktobra 2022. godine, tražili smo dodatne količine, međutim niko od dobavljača nije dostavio ponudu”, navode u Montefarmu.

U međuvremenu, kako navode, tačnije 1. novembra 2022. dosadašnji uvoznik obavijestio je Montefarm da ne može obezbijediti uvoznu dozvolu za Benzhexol.

“Montefarm je ponovnim postupkom 52 22 od 23. novembra 2022. još jednom javno pozvao sve dobavljače da dostave ponudu za traženi lijek, ali i dalje nije bilo pristiglih ponuda. Imajući u vidu činjenicu da se radi o lijeku koji je na Listi ljekova po INN triheksifenidil, svim dobavljačima se skoro svakodnevno obraćamo sa zahtjevom da uvezu ovaj lijek i ponude nam određene količine u jačinama od 2mg i 5mg, ali nažalost do sada se još niko nije javio sa bilo kakvom konkretnom ponudom”, kažu u Montefarmu u odgovoru na pitanje CdM-a.

Podvlače da se nadaju da će se ovaj problem uskoro riješiti u korist pacijenata koji čekaju lijek.

“Montefarm, kao što smo obrazložili, koristi sve zakonske mogućnosti da se Benzhexol (triheksifendil) što prije obezbijedi”, poručuju oni, piše cdm.me.

Prihvati notifikacije