Sarajevo

Pitali smo koji su najtraženiji lijekovi u apotekama u Sarajevu i kakvo je stanje sa zalihama

Nabavka lijekova postala je jednako važna kao i mjesečna fasunga svakom domaćinstvu.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Nažalost, prodaja lijekova raste iz mjeseca u mjesec, što dovoljno govori o zdravstvenom stanju stanovništva.

Informacija koja posebno zabrinjava jeste da Bosni i Hercegovini prijeti nestašica određenih lijekova o čemu smo detaljnije ranije i pisali, a opširnije možete pročitati OVDJE.

Zanimalo nas je kakva je situacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, JU “Apoteke Sarajevo” za Bosnainfo kazali su kako prate stanje na tržištu i da je za sada situacija stabilna.

“JU „Apoteke Sarajevo“ kontinuirano prate sva kretanja i promjene na tržištu lijekova Bosne i Hercegovine, kako bi na vrijeme osigurale dovoljne količine svih lijekova i medicinskih sredstava u slučaju mogućih većih nestašica.

Trenutno, osim uobičajnih, kratkotrajnih nestašica, veće nestašice nisu zabilježene ako govorimo o najvećem broju lijekova koje stanovništvo koristi za najčešća hronična oboljenja.

Pročitajte još

Shodno svemu navedenom, JU “Apoteke Sarajevo” raspolažu s dovoljnim količinama svih lijekova, kao i njihovim adekvatnim zamjenama”, kazali su iz JU “Apoteke Sarajevo” za Bosnainfo.

Svaka općina u Sarajevu ima dežurnu apoteku, koja je građanima na raspolaganju 24 sata. U Sarajevu ima nekoliko takvih apoteka u kojima se rade tri smjene. Zanimljiv je podatak da apotekari uglavnom najviše posjeta imaju u period od 20.00 do 00.00 sati.

U tom periodu najviše dolaze pedijatrijski slučajevi, kada se traže lijekovi za djecu, protiv povišene temperature, te za odrasle analgetici i lijekovi za smirenje, anksioznost i uznemirenost.

Kako saznajemo u neformalnom razgovoru sa apotekarkom, u ovom hladnijem periodu, kada je nekako i sezona prehlada, najviše se traže lijekovi koji mogu bez recepta, protiv kašlja, antiseptički lijekovi za usta, grlo i ždrijelo, kao što su pastile, oriblete i sprejevi te kapi i sprejevi za nos, tablete protiv bolova, ali i vitamini za jačanje imuniteta.

Kada je riječ o lijekovima koji se izdaju na teret kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, najviše propisivani su inzulini, lijekovi za povišen krvni pritisak, za gastrointestinalne tegobe, oralni antidijabetici te anksiolitici.

Prihvati notifikacije