BiH

Christian Schmidt pogazio svoje obećanje

Visoki predstavnik Christian Schmidt je pogazio svoje obećanje od prošle godine da neće dozvoliti obilježavanje 9. januara u "prošlogodišnjem formatu".

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ponovo je održano neustavno obilježavanje 9. januara, Dana Republike srpske. Time se popušta separatizmu i šovinizmu koji sprovodi režim Milorada Dodika, unatoč činjenici da je obilježavanje proglašeno protivnim Ustavu Bosne i Hercegovine, navedeno je danas u reakciji Udruženja Čuvari Bosne.

“Svjesni smo da se prošle godine zažmirilo na održavanje Dana u Istočnom Sarajevu kako bi se podigla ljestvica tolerancije i učinilo normalnim obilježavanje u Banjaluci. Međutim, organiziranje neustavnog praznika u Banjaluci ove godine ne mijenja činjenicu da je to i dalje kršenje Ustava BiH. Međunarodna zajednica i njene institucije su svojom popustljivošću prema Dodiku još jednom su demonstrirale da nemaju ozbiljnu namjeru da zaštite ustavno-pravni poredak BiH. Umjesto toga, i dalje tolerišu separatističke težnje kriminalnog režima u RS-u koji prijeti opstanku države BiH”, stoji u saopštenju “Čuvara Bosne”.

Pročitajte još

Zbog kontinuiranog ignorisanja svojih obaveza i dužnosti od međunarodne zajednice, jedino preostalo rješenje za građane BiH koji žele očuvanje ustavnog poretka i cjelovitosti svoje zemlje jeste da sami organiziraju otpor Dodikovim nastojanjima da od entiteta RS napravi paralelnu državu unutar BiH, zaključuju u ovom udruženju.

Državne institucije BiH treba da konačno adekvatno odreaguju, s obzirom da nakon prethodnih upozorenja i saopštenja Čuvara Bosne nisu poduzele nikakve konkretne mjere. Institucije poput Tužilaštva BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije, Državne agencije za istrage i zaštitu, ministarstava sigurnosti i odbrane su propustile priliku da zaštite ustavni poredak pravovremenim i odlučnim djelovanjem, iako svakodnevno pred očima gubimo državu BiH”…

Udruženja Čuvari Bosne još jednom je pozvalo međunarodnu zajednicu da konačno preuzmu odgovornost i poduzmu konkretne korake “dok za to još nije kasno”. Kako se navodi, to duguju građanima BiH koji su izgubili povjerenje da međunarodna zajednica uopće želi očuvati državu BiH.

Prazna saopštenja zabrinutosti više ne pomažu i ne zadovoljavaju očekivanja građana BiH. Potrebni su hitni i konkretni koraci, prije svega hitna eliminacija Dodika i njegovog režima s političke scene BiH. Također je neophodno smijeniti sve one u institucijama BiH koji nisu ispunili svoje zakonske obaveze i dužnosti da zaštite ustavni poredak zemlje. Njihova neaktivnost također je nedopustiva”, stoji u reakciji “Čuvara Bosne”.

Na kraju se navodi da ukoliko se u narednih sedam dana ne poduzmu sve potrebne mjere, to će biti jasan signal da je probosanska strana prepuštena sama sebi u odbrani države BiH.

“Građani BiH su kroz historiju bezbroj puta demonstrirali sposobnost da brane svoju domovinu, čak i kada su joj međunarodni faktori vezali ruke. Mnogo jače imperije su lomile zube pokušavajući da slome otpor ovog naroda. Mi ćemo i ovog puta, ako bude potrebno, potražiti saveznike i partnere u zemlji i inostranstvu radi odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše domovine”, poručuju “Čuvari Bosne”.