BiH

Hadjiyianni završio trodnevnu posjetu BiH: Međunarodni angažman daje pozitivne rezultate

Hadjiyianniju na sastancima se pridružio i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler.

Kyriakos Hadjiyianni i Christian Schmidt
FOTO: OSCE-A)

Specijalni predstavnik Hadjiyianni sastao se sa ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH; službenicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i direktoricom Agencije za ravnopravnost polova BiH; sekretarom Ministarstva vanjskih poslova; Kolegijem Parlamentarne skupštine BiH; Delegacijom BiH u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a; predstavnicima Predsjedništva BiH; lokalnim organizacijama civilnog društva i visokim predstavnikom, Christianom Schmidt.

Pročitajte još

Hadjiyianniju na sastancima se pridružio i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler.

„Sastanci na visokom nivou pružili su mi priliku da iz prve ruke čujem o izazovima i prilikama za region, što mi je izuzetno bitno u pripremi svog izvještaja, koji će biti objavljen ovog jula“, rekao je Hadjiyianni. “Pozvao sam sve sagovornike da se uključe u sadržajan dijalog kako bi se, u najboljem interesu BiH, prevazišli izazovi. Parlamentarna skupština OSCE-a spremna je da olakša političke procese o pitanjima od strateškog značaja za BiH.”

Nakon posjete sjedištu Misije OSCE-a u BiH, Hadjiyianni je pohvalio ključni rad Misije OSCE-a u BiH. “Misija OSCE-a u BiH radi veoma važan posao za ljude u BiH i njene institucije i pohvaljujem njihov trud”, rekao je.

Na sastancima je Hadjiyianni govorio o najnovijim dešavanjima u zemlji te o širem kontekstu Zapadnog Balkanu. Ključne teme razgovora bile su funkcionalnost državnih institucija, reforma Izbornog zakona, regionalna saradnja, izgradnja povjerenja, te proces evropskih integracija Zapadnog Balkana. Sve strane su se složile da proces integracije u Evropsku uniju ostaje primarni cilj za BiH i najefikasniji podsticaj za unapređenje procesa reformi.

Istakao važnost prisustva OSCE-a u regionu, posebno kroz njegove terenske operacije.

Na ovim sastancima istaknuta je odlična saradnja između Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i domaćih institucija, uz kontinuiranu podršku koju Misije pruža kroz njene programe i projekte. Specijalni predstavnik je istakao važnost kooperativnog i usmjerenog pristupa za jačanje regionalne saradnje i unapređenje demokratskih procesa, ističući da zajednički napori OSCE-a, EU, Ureda visokog predstavnika i domaćih institucija daju pozitivne rezultate.

Hadjiyiannijeva posjeta Sarajevu od 31. januara do 2. februara označila je njegovu prvu aktivnost na terenu kao specijalnog predstavnika za jugoistočnu Evropu. Njegov prethodni sastanak sa delegacijama zemalja Zapadnog Balkana u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a u Jerevanu prošlog novembra pripremio je teren za dalje angažmane.

Gledajući unapred, specijalni predstavnik planira organizovati Interparlamentarni forum sa delegacijama jugoistočne Evrope u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a u jednom od glavnih gradova regiona. Osim toga, on namjerava posjetiti i druge prijestolnice na zapadnom Balkanu, dodatno učvršćujući svoju posvećenost regionalnoj parlamentarnoj diplomatiji i saradnji.