BiH

Od danas na snazi izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Christian Schmidt

Danas na snagu stupaju izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Christian Schmidt.

CIK edukuje za ispravnost izbora
FOTO: BOSNAINFO

Predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić danas je u Sarajevu izjavila novinarima da je problem vezan za finansiranje izbora riješen jučer popodne, zahvaljujući odluci Ministarstva finansija i trezora BiH i njihovoj odluci o privremenom finansiranju.

Irena Hadžibdić, član CIK-a BiH kaže da je  značajna novina i to  da će svi potpisi biti 100 posto provjereni.

CIK edukacija o izborima
FOTO: BOSNAINFO
Edukacija CIK o izborima
FOTO: BOSNAINFO
Edukacija o izborima CIK
FOTO: BOSNAINFO

“Tom odlukom je Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačen iznos od više od sedam miliona KM, koliko smo mi i tražili za provođenje izbora. Ali, osim toga, s obzirom da je izmjenama i dopunama Izbornog zakona u nadležnost CIK-a BiH stavljeno dosta novih aktivnosti, pa i testiranje i provedba određenih pilot – projekata u vezi sa izbornim tehnologijama, mi ćemo morati tražiti dodatna sredstva”, navela je Hadžiabdić.

Kazala je kako izborne pripreme za predstojeće lokalne izbore u BiH teku dobro, te da je plan CIK-a BiH da najkasnije do 9. maja raspišu izbore.

“To je posljednji dan jer se izbori moraju raspisati 150 dana prije dana izbora. Sve ćemo učiniti da 6. oktobra birači u BiH izađu na lokalne izbore i da sve bude spremno”, kazala je Hadžiabdić.

Napomenula je da danas stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je nametnuo visoki predstavnik.

Prihvati notifikacije