Svijet

Topi se razlika između kandidata: Čini se da se ide u drugi krug u Turskoj

Čekaju se rezultati iz tri najveća grada. Čini se da se ide u drugi krug u Turskoj

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

U 16 sati po našem vremenu zatvorena su birališta u Turskoj. Prvi rezultati su trebali biti objavljeni oko 20 sati, no izborna komisija dozvolila je raniju objavu pa su se prvi rezultati počeli objavljivati već oko 17.30 po našem vremenu.

Prema prvim rezultatima koje je objavila državna agencija, vodi Erdogan. Očekivalo se da će prvi rezultati biti povoljni za Erdogana budući da mnogi prvi rezultati obično dolaze iz njegovih uporišta u konzervativnim i ruralnim dijelovima zemlje. Četiri izvora iz turske oporbe rekla su kako vjeruju da Kilicdaroglu vodi s malom razlikom.

Ankete su Erdoganovu glavnom protukandidatu Kemalu Kilicdarogluu, koji predvodi savez šest oporbenih stranaka, davale blagu prednost.

Ako nijedan od njih ne dobije više od 50 posto glasova, bit će drugi krug izbora 28. maja.

Glasači će također izabrati novi parlament, vjerovatno u tijesnoj utrci između Narodnog saveza koji se sastoji od Erdoganove konzervativne stranke islamističkih korijena AKP, nacionalističkog MHP-a i drugih, te Kilicdarogluovog Nacionalnog saveza sastavljenog od šest oporbenih stranaka, uključujući njegovu sekularističku Republikansku narodnu stranku (CHP), koju je osnovao utemeljitelj moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk, prenosi index.hr.

Prihvati notifikacije