BiH

Ko je dao podršku za Erdogana na Balkanu?

Brojni političari na Balkanu su pohvalili turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i apelovali na turske birače da ga podrže na izborima 14. maja, piše Daily Sabah.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Daily Sabah prenosi poziv predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Bakira izetbegovića, biračima u Turskoj. Izetbegović je napisao da Erdogan “treba Republici Turskoj, ali on treba i Bošnjacima i Bosni i Hercegovini”.

Ističući predstojeće glasanje kao “historijski trenutak” za Tursku, Izetbegović je naveo da je Turska postala “moćan subjekt na međunarodnoj sceni” pod Erdoganovim vodstvom.

Također je naveo da Erdogan “ispunjava emanet rahmetli Alije Izetbegovića, jer istinski i bratski pomaže Bošnjacima i Bosni i Hercegovini”.

“Vjerujem da je ogromna većina vas svjesna i epohalne uloge koju predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima u preporodu i uzdizanju Republike Turske u svakom pogledu. Pod Erdoganovim liderstvom prijateljski turski narod i država Turska učvrstili su vlastiti ponos i samopouzdanje, ojačali demokratiju i obnovili sistem vrijednosti koji im garantira dugoročni napredak”, napisao je Izetbegović.

Pored Izetbegovića je i predsjednik stranke Alternativa u Sjevernoj Makedoniji Afrim Gashi izrazio podršku za Erdogana, te naveo kako je pod njegovim vodstvom Turska “postigla nevjerovatne stvari u dvije decenije” te da su “Albanci koji žive na Balkanu također imali koristi od ovog napretka“.

“Pozivam turske građane i Albance u Turskoj da podrže ovakav pristup turske države prema našem narodu, podrže ovu Tursku i još jednom izaberu sadašnjeg predsjednika Erdogana za šefa države”, rekao je u video poruci.

Još jedan političar iz te zemlje, potpredsjednik parlamenta Husnu Ismail, istakao je “neviđeni napredak” koji je Turska pod Erdoganom postigla u obrazovanju, zdravstvu, odbrambenoj industriji i tehnologiji, kao i “povišen položaj” te zemlje u vanjskoj politici.

“Zahvalni smo Turskoj na podršci balkanskim zemljama, Kosovu u njegovom ratu za nezavisnost i Albancima tokom izgradnje albanske republike“, rekao je Ismail, te pozvao albansko-turske građane da glasaju za Erdogana i njegovu vladajuću Partiju pravde i razvoja (AKP) zbog njegovog odnosa prema Albancima širom svijeta.

Skender Redžepi, nezavisni poslanik u parlamentu, istakao je strateško partnerstvo između Turske i balkanskih država i uticaj ishoda glasanja 14. maja na širi balkanski svet.

“Turska vlada je preko Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) izvršila ključna ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje, kulturu, religiju i očuvanje duhovnog naslijeđa. Turska je bila uzorna nacija tokom 21 godine administracije AK Partije za doprinos dobrobiti kako svojih građana tako i naroda bratskih nacija”, izjavio je Redžepi.

“Pozivam sve turske građane da podrže Erdogana i AK Partiju na ovim izborima kako biste ušli u historiju i stavili svoj pečat na zlatni vijek Turske”, rekao je.

Albanski premijer Edi Rama također je izrazio podršku Erdoganu ove sedmice u video poruci, navodeći da je on okrenuo oči svijeta na divnu i uzornu transformaciju Turske “svojom vizijom, hrabrošću, voljom i neumornim radom”.

“Srdačno se nadam da glasači razmatraju nezamjenjivu ulogu Turske u svojim izborima u krhkim ravnotežama ovog teškog perioda za Balkan i cijelu Evropu“, dodao je.

Daily Sabah navodi da Turska “ima prijateljske odnose sa mnogim balkanskim zemljama koje uzajamno pokazuju podršku u dobrim i lošim vremenima kao što su prirodne katastrofe”, te da su mnoge države u regionu uputile humanitarnu pomoć Turskoj nakon zemljotresa 6. februara koji je pogodio jugoistočnu Tursku i odnio hiljade života.

Za četiri dana, 61 milion registrovanih biračkih tela, uključujući oko 5 miliona onih koji glasaju prvi put, izaći će na izbore za izbor 13. predsednika Turske i oko 600 članova parlamenta. Erdgoanov glavni protivnik na ovim izborima je opozicioni lider Kemal Kilicdaroglu, a istraživanja javnog mnjenja ukazuju na blisku utrku između njih dvojice.

Prema riječima mnogih analitičara su ovi izbori najbitniji za Tursku u nekoliko generacija. Zvanična izlaznost ujutru posljednjeg dana glasanja u inostranstvu u utorak je premašila 51 posto, što je nešto više nego na posljednjim općim izborima na kojima je Erdogan pobijedio 2018. godine.

Prihvati notifikacije