Svijet

Izbori u Turskoj za dvije sedmice, Erdogan nikad nije bio bliže porazu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Kemal Kilicdaroglu, njegov glavni suparnik, privukli su juče velike mase ljudi, dvije sedmice prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

FOTO: EPA-EFE/NECATI SAVAS
FOTO: EPA-EFE/NECATI SAVAS

“Jeste li spremni za 14. maj? Jeste li spremni prepuniti glasačke kutije?” upitao je Erdogan u parku u Ankari, pozivajući pristaše koji su se okupili u velikom broju, da pokucaju na vrata neodlučnih birača.

“Naš narod će ih, ako Bog da, ukloniti s političke pozornice!” zagrmio je predsjednik, na vlasti u zadnjih dvadeset godina, misleći pritom na opozicionu koaliciju.

“Turska će ponovno ugledati svjetlo!” obećao je pak Kemal Kiliçdaroglu malo kasnije na skupu u Izmiru, trećem po veličini turskom gradu, uporištu opozicije, pred mnoštvom simpatizera.

“Ovi izbori su tu da obnovimo našu demokraciju”, rekao je predsjednik Narodne republikanske stranke (CHP, socijaldemokrati), kandidat koalicije šest opozicionih stranaka.

“Donijet ćemo mir (…) i bratstvo”, dodao je 74-godišnji bivši visoki dužnosnik.

Ankete najavljuju tijesnu utrku

Dvojica kandidata su već u subotu imala dvoboj na daljinu, Kemal Kiliçdaroglu u Kayseriju, konzervativnom gradu u središnjoj Anadoliji, a Recep Tayyip Erdogan u Izmiru, gdje je na izborima 2018. osvojio gotovo trećinu glasova.

Ankete predviđaju izjednačenu utrku, koja bi mogla biti najopasnija za Erdogana otkako je 2003. stupio na dužnost predsjednika vlade.

Predsjednik, kojeg je nedavno mučio trbušni virus, morao je tada na sedmicu dana prekinuti kampanju a u utorak je prekinuo direktan intervju na televiziji.

No u subotu je izrazio zadovoljstvo zbog “nastavka svog programa”, obećavši da se “neće zaustaviti” do dvostrukih izbora 14. maja, piše Index

Prihvati notifikacije