Lagano je jelo koje će vas zasititi u ove ljetne mjesece.
Sastojci
Maslinovo ulje: 2 kašike
Bijeli luk: 3 češnja
Đumbir: 2 komada
Crveni luk: 1 glavica
Pileća prsa: 700 grama
Sol: 2 kašičice
Kurkum: 1 kašičica
Špinat: 4 šolje
Riža: 1 šolja
Pileći temeljac: 7 šolja
Sok od limete: 1 šolja
Soja sos: Po želji
Menta: Po želji
Korijander: Po želji
Bosiljak: Po želji
Povrtni temeljac: Po želji
Način pripreme:
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu za supu na srednje jakoj vatri. Dodajte isjeckanog bijelog luka, oguljenog i sitno narezanog đumbira i tanko narezanog crvenog luka. Dinstajte 3-5 minuta.
Dodajte pileća prsa. Posolite ih sa 1 kašičicom soli i dodajte kurkumu. Kuhajte, ne miješajući, nekoliko minuta. (Ako se dno previše smeđi, dodajte 2 šolje vode u tavu kako biste stvorili parnu kupku.) Okrenite piletinu i ponavljajte dok ne bude skroz skuhana. Izvadite piletinu i stavite na stranu.
Dodajte špinat i 1 kašičicu soli u tavu. Dinstajte 2-3 minute dok ne uvene. Izvadite špinat i stavite na stranu.
Dodajte rižu u tavu. Dinstajte 1-2 minute kako bi upila sve dobre arome iz tave. Dodajte 6 šolja pilećeg temeljca i pustite da provri.
Dok se riža kuha, izgnječite piletinu.
Kada je riža mekana, vratite piletinu i špinat u lonac. Začinite sokom od limete, sojinim sosom/ribljim sosom i svježim biljem. Po potrebi dodajte još povrtnog temeljca.