Magazin

BRZO I JEDNOSTAVNO Napravite supu od piletine i riže

Brz, ali topao tanjir supe od piletine i riže sve je što vam treba.

FOTO: COOLINARKA
FOTO: COOLINARKA

Lagano je jelo koje će vas zasititi u ove ljetne mjesece.

Sastojci

Maslinovo ulje: 2 kašike

Bijeli luk: 3 češnja

Đumbir: 2 komada

Pročitajte još

Crveni luk: 1 glavica

Pileća prsa: 700 grama

Sol: 2 kašičice

Kurkum: 1 kašičica

Špinat: 4 šolje

Riža: 1 šolja

Pileći temeljac: 7 šolja

Sok od limete: 1 šolja

Soja sos: Po želji

Menta: Po želji

Korijander: Po želji

Bosiljak: Po želji

Povrtni temeljac: Po želji

Način pripreme:

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu za supu na srednje jakoj vatri. Dodajte isjeckanog bijelog luka, oguljenog i sitno narezanog đumbira i tanko narezanog crvenog luka. Dinstajte 3-5 minuta.

Dodajte pileća prsa. Posolite ih sa 1 kašičicom soli i dodajte kurkumu. Kuhajte, ne miješajući, nekoliko minuta. (Ako se dno previše smeđi, dodajte 2 šolje vode u tavu kako biste stvorili parnu kupku.) Okrenite piletinu i ponavljajte dok ne bude skroz skuhana. Izvadite piletinu i stavite na stranu.

Dodajte špinat i 1 kašičicu soli u tavu. Dinstajte 2-3 minute dok ne uvene. Izvadite špinat i stavite na stranu.

Dodajte rižu u tavu. Dinstajte 1-2 minute kako bi upila sve dobre arome iz tave. Dodajte 6 šolja pilećeg temeljca i pustite da provri.

Dok se riža kuha, izgnječite piletinu.

Kada je riža mekana, vratite piletinu i špinat u lonac. Začinite sokom od limete, sojinim sosom/ribljim sosom i svježim biljem. Po potrebi dodajte još povrtnog temeljca.