Region

Brnabić: Nasilje nad srpskim stanovništvom dovelo do eskalacije na Kosovu

Srbijanska premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnom predstavnicom glavnog tajnika UN-a na Kosovu i šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade o situaciji na Kosovu te istaknula da je srpsko stanovništvo u toj zemlji izloženo nasilju što je dovelo do eskalacije i tragičnih događaja u Banjskoj.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tijekom sastanka Brnabić je posebno naglasila da su tragične događaje od 24. rujna na sjeveru Kosova predstavnici vlasti u Prištini i pojedini mediji tendenciozno iskoristili i zlouporabili u svrhu plasiranja dezinformacija i poluistina.

Srbijanska premijerka je posebno naglasila i da Zajednica srpskih općina (ZSO) još nije formirana, iako se Priština na to obvezala Briselskim sporazumom prije deset godina.

Tijekom susreta Zijade je istaknula da Srbija treba ostati posvećena miru, stabilnosti i dijalogu, koji ostaje najvažnije sredstvo u postizanju održivog rešenja na prostoru Kosova, priopćeno je iz srbijanske Vlade.

Šefica UNMIK-a naglasila je da Misija ostaje dosljedna provedbi svog mandata u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Situacija na sjeveru Kosova i danas je napeta što traje od 24. rujna otkada je u selu Banjska, općina Zvečanin ubijen policajac Afrim Bunjaku te u akciji koja je uslijedila trojica Srba, prenose kosovski mediji na albanskom.

Granični prijelaz Brnjak jutros je otvoren za promet, potvrdio je zamjenik ravnatelja policije za sjevernu regiju Veton Elshani dok granični prijelaz Jarinje ostaje i dalje blokiran.

Istodobno beogradsko Više javno tužiteljstvo priopćilo je da će se žaliti na odluku suda o neodređivanju pritvora Milanu Radoičiću koji se sumnjiči za oružani sukob na sjeveru Kosova, a koji je u srijedu pušten iz pritvora manje od 24 sata nego što je priveden iako mu je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Radoičića je policija uhitila u utorak, u Beogradu četiri dana nakon što je preuzeo odgovornost za organiziranje oružanog napada u Banjskoj te mu odredila zadržavanje od 48 sati.

Sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je, poslije saslušanja okrivljenog, odbio prijedlog Višeg javnog tužiteljstva da Radoičiću bude određen pritvor zbog opasnosti od bijega.

Kosovo ustraje na tome da Srbija stoji iza naoružane skupine kosovskih Srba koja je napala policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova, a kosovska predsjednica Vjosa Osmani i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sudjelovat će u četvrtak u Granadi, na summitu na kojem će također sudjelovati čelnici 51 europske zemlje. Britanski list The Guradin piše kako se radi na tome da se Vučić i Osmani susretnu unatoč političkom neprijateljstvu između Kosova i Srbije.

Prihvati notifikacije