Svijet

Borrell: Nestanak UNRWA predstavlja ozbiljan rizik za regionalnu stabilnost

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josepa Borrell izrazio je mišljenje, na svom blogu, da bi bilo opasno obustaviti finansiranje za UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice (UNRWA), koja je ključna u pružanju pomoći za više od 1,1 milion ljudi u Gazi izloženih katastrofalnoj gladi i bolestima.

FOTO: EPA-EFE/JAVIER LIZÓN
FOTO: EPA-EFE/JAVIER LIZÓN

U osvrtu na činjenicu da su sada neki od vodećih donatora obustavili finansiranje ističe da „obustavljene uplate iznose više of 440 miliona dolara, što čini skoro pola očekivanog prihoda u 2024. g., čime se i samo postojanje organizacije dovodi u pitanje“. Ako UNRWA bude zatvorena ili budu ograničene njene usluge, što bi se moglo desiti već krajem februara, postojeća već sada dramatična humanitarna kriza će se dodatno pogoršati. Radi se o životima stotina hiljada Palestinaca, i to ne samo u Gazi kaže Borell.

Uvjeren da će UN poduzeti sve potrebne mjere da reaguje na navode Izraela i da će UNRWA i dalje pružati vitalne usluge za milione Palestinaca.

Pročitajte još

Podsjeća da su na posljednjem sastanku Vijeća vanjskih poslova, mnogi prepoznali UNRWA kao nezamjenjiv instrument pomoći u spašavanju života Palestinaca.

– Dok su neki od vodećih donatora i neke zemlje članice EU-a uistinu obustavile svoju finansijsku pomoć, ovo pitanje prati nerazumijevanje i dezinformacije. Zapravo, ni Evropska komisija, ni Njemačka, ni Francuska nisu odlučile da obustave pomoć. Neke zemlje članice EU-a će čak intenzivirati finansiranje i povećati svoje uplate. Pozvao sam generalnog komesara UNRWA-e, Philippea Lazzarinija, da prisustvuje sljedećem Vijeću vanjskih poslova o razvoju 12. februara i očekujem da koordinatorica UN-a u Gazi, Sigrid Kaag, izvijesti Vijeće vanjskih poslova – naglasio je Borell.

UNRWA je dobila veoma težak zadatak od Generalne skupštine UN-a, uključujući i zemlje članice EU-a.

– Od agencije se očekuje da obezbijedi jeftine javne usluge visokog kvaliteta u visokorizičnom okruženju zapošljavanjem uglavnom lokalnog osoblja. Samo u Gazi, 13.000 članova lokalnog osoblja, koji su i sami žrtve kontinuirane humanitarne tragedije, igraju ključnu ulogu u distribuciji hrane, vode i lijekova za 1,1 milion raseljenih osoba u preko 150 skloništa za hitne slučajeve i pružanju oko 23.000 medicinskih konsultacija dnevno – kazao je Borell.

Također, navodi i to da je uloga UNRWA-e daleko veća od pomoći koju pruža direktno Gazi. Ključna je za cijelu operaciju humanitarne pomoći unutar Gaze. Nijedna druga agencija UN-a, poput Svjetskog programa za hranu (WFP) ili Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), ne bi mogla izvoditi operacije bez infrastrukture, logistike i osoblja UNRWA-e – rekao je Borell.

Poručuje da bi nestanak UNRWA-e predstavljao i ozbiljan rizik za regionalnu stabilnost.

– Ova agencija UN-a ne samo da pruža esencijalne usluge u ratom pogođenoj Gazi, nego i pruža zdravstvenu njegu, obrazovanje i druge vitalne usluge za nekih 5,6 miliona palestinskih izbjeglica na Zapadnoj Obali (uključujući Istočni Jerusalem), u Jordanu, Libanu i Siriji. Na svim ovim mjestima gdje djeluje, UNRWA isplaćuje plate za gotovo 30.000 zaposlenih, od kojih su većina učitelji/nastavnici, doktori i medicinske sestre. Osigurava obrazovanje za oko 250.000 djece preko 420 škola, pomoć u hrani za oko 900.000 ljudi, i pristup zdravstvenoj njezi za gotovo 2 miliona pacijenata – kazao je Borell, te podvukao da će Misija UNRWA-e automatski okončati kada se uspostavi suverena Palestinska država, koja živi u miru pored Izraela.