Svijet

Borrell: Optužbe ne bi trebale zasjeniti posao koji obavlja UNRWA

Iako je potrebna istraga, ne bismo trebali dopustiti da optužbe zasjene nezamjenjiv i važan posao koji obavlja UNRWA, poručio je na mreži X visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Borrell
FOTO: ANADOLIJA

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell naglasio je kako se ne smije dopustiti da optužbe Izraela protiv Agencije Ujedinjenih naroda (UN) za palestinske izbjeglice na Bliskom istoku (UNRWA) zasjene posao koji ova agencija obavlja, javlja Anadolu.

Pročitajte još

Borrell se oglasio na društvenoj mreži X gdje je istakao kako je važno očuvati “nezamjenjivu ulogu” UNRWA-e u dostavljanju humanitarne pomoći Gazi.

Citirajući američkog ambasadora pri UN-u u svojoj objavi, Borrell je rekao: “Iako je potrebna istraga, ne bismo trebali dopustiti da optužbe zasjene nezamjenjiv i važan posao koji obavlja UNRWA.”

U saopćenju Komisije EU-a navedeno je da će procijeniti nastavak financijske podrške UNRWA-i u svjetlu rezultata istrage koju je pokrenuo UN i koraka koje treba poduzeti.

Financiran dobrovoljnim prilozima država članica UN-a, UNRWA je glavna organizacija koja pruža humanitarnu pomoć kao što su hrana, zdravstvo, obrazovanje i utočište palestinskim izbjeglicama od kada je započela svoje aktivnosti 1950. godine.

Agencija danas pruža podršku za 5,9 miliona palestinskih izbjeglica.

Dok UNRWA pokušava zaliječiti palestinske rane gotovo 74 godine, Izrael je u više navrata gađao objekte organizacije, a tone hrane i lijekova su uništene.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres zatražio je hitnu istragu o navodima izraelskih vlasti da je osoblje UNRWA-e bilo umiješano u napade 7. oktobra. UNRWA je također pokrenula istragu o optužbama Izraela.

Njemačka, Švicarska, Italija, Kanada, Finska, Island, Australija, Velika Britanija, Holandija, SAD, Francuska, Austrija, Japan i Estonija objavile su da su odlučile privremeno obustaviti financijsku podršku UNRWA-i.

S druge strane, Norveška, Irska i Španija najavile su nastavak podrške UNRWA-i.