Svijet

IZRAELSKI ZLOČINCI NEMAJU NI MRVICU LJUDSKOSTI Lazzarini: Zabranili su ulaz u Gazu konvojima s hranom!

Šef palestinske agencije UN-a za izbjeglice (UNRWA) kaže da ih je Izrael obavijestio da više neće odobravati UNRWA konvoje hrane na sjever Gaze.

FOTO: EPA-EFE/KHALED ELFIQI
FOTO: EPA-EFE/KHALED ELFIQI
Arhiv

Šef UNRWA-e, Philippe Lazzarini, je napisao na društvenoj mreži X da je “od danas, UNRWA-i, glavnom izvoru spasa za palestinske izbjeglice, uskraćeno pružanje pomoći za spašavanje života sjevernoj Gazi.”

Pročitajte još

“Uprkos tragediji koja se odvijala pred našim očima, izraelske vlasti su obavijestile UN da više neće odobravati bilo kakve UNRWA konvoje s hranom na sjeveru. Ovo je nečuveno i predstavlja namjerno ometanje pomoći za spašavanje života tokom gladi koju je stvorio čovjek. Ova ograničenja moraju biti ukinuta,” napisao je.

Šef UNRWA-e je dodao kako je njegova organizacija najveća organizacija koja može doprijeti do najudaljenijih zajednica u Gazi, prenosi N1.

“Sprečavanjem UNRWA-e da ispuni svoj mandat u Gazi, sat će brže otkucavati prema gladi i još mnogo njih će umrijeti od gladi, dehidracije i nedostatka skloništa. To se ne smije dogoditi, samo bi ukaljalo našu kolektivnu ljudskost,” zaključio je Philippe Lazzarini.