BiH

Bivši direktor OSA-e negira da je Salki Zildžiću izdao počasnu iskaznicu

Advokat Osmana Mehmedagića, Alen Nakić oglasio se povodom navoda medija da je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine izdao počasnu iskaznicu Salki Zildžiću, istaknutom članu SDA koji je prije nekoliko dana uhapšen na granici sa Srbijom zbog nelegalnog posjedovanja oružja.

FOTO: OSABIH
FOTO: OSABIH

“Prije svega, a polazeći od obaveze čuvanja svih informacija do kojih je došao u obnašanju funkcije generalnog direktora OSA-e BiH, koje je dužan čuvati kao službenu tajnu i nakon prestanka mandata te radi očuvanja integriteta službe kojom je rukovodio, ističemo da je rad i rukovođenje OSA-e BiH, za vrijeme mandata gospodina Mehmedagića, bio zasnovan na dosljednom poštivanju temeljnih principa vladavine prava i pozitivnopravnih propisa koji reguliraju rad OSA BiH u svim njenim segmentima, uključujući i izdavanje legitimacija koje su izdavane u okviru rada iste”, navodi Nakić.

Pročitajte još

Dodaje da su iznesena difamirajuća tvrđenja u javnosti i implicitni zaključci, aposlutno neosnovani, a tome, kako navodi, svjedoči činjenica da sam naziv predmetne iskaznice, ukazuje da ista u odnosu na njenog nosioca, apsolutno ne proizvodi nikakva ovlaštenja u skladu sa Zakonom o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.

“Ističemo da su apsolutno netačne informacije, te da imaju karakter dezinformacija plasiranih sa posebnim ciljem, a prema kojima je gospodin Mehmedagić Osman, gospodinu Zildžiću izdao počasnu iskaznicu OSA-e BiH, sa sadržinom čija je preslika objavljena u printanim i elektronskim medijima u BiH. Osim toga, a u kontekstu neosnovanog dovođenja u vezu gospodina Mehmedagić Osmana i gospodina Zildžića, kroz rad OSA-e BiH, posebno ističemo da su aposlutno neosnovani difamirajući navodi prema kojima je gospodin Mehmedagić Osman, počasne iskaznice Agencije, izdavao licima, a navodno i gospodinu Zildžiću, sa ciljem stvaranja stranačke obavještajne službe”, ističe Nakić.

Naime, dodaje Nakić, sva neosnovanost tako iznesenih navoda, kao i potpuna zakonitost rada OSA-e BiH, za vrijeme dok je istom rukovodio Mehmedagić, potvrđena je kroz parlamentarni nadzor rada Agencije, kao i činjenicu usvajanja izvještaja o radu OSA-e BiH, te plana rada Agencije u skladu sa pozitivnom pravnim propisima.

“Svaki suprotan zaključak od prethodnog, značio bi propust u radu organa nadležnih za parlamentarni nadzor, kao i propust organa nadležnih za analizu i usvajanje izvještaja i plana rada Agencije”, zaključuje Nakić.

Podsjećamo, Zildžić je uhapšen prilikom ulaska u Srbiju na graničnom prijelazu Bajina Bašta, jer je nakon pretresa njegovog vozila utvrđeno da posjeduje oružje za koje ima dozvolu, ali ga prema propisima ne smije unijeti u Srbiju. Odlukom Višeg suda u Užicu, određen mu je jednomjesečni pritvor.

Prihvati notifikacije