Svijet

Bečki naučnici identifikovali novi pristup liječenju ateroskleroze

Začepljenje arterija uzrokovano aterosklerozom uzrokuje srčane i moždane udare, koji su širom svijeta najčešći uzroci smrti, navode bečki naučnici.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Međunarodni istraživački tim pod vodstvom Medicinskog univerziteta u Beču postigao je značajan napredak u razumijevanju te bolesti i identifikovao nove potencijalne pristupe za rano prepoznavanje i terapiju.

Pročitajte još

Već je poznato da specijalizirane ćelije, makrofagi, imaju ključnu ulogu u nastanku ateroskleroze i začepljenju arterija. Međutim, još nije u potpunosti jasno kako funkcionišu u ovom procesu.

S ciljem razotkrivanja mehanizama djelovanja ovih ćelija, naučnici su analizirali protein TREM2. To je protein koji reguliše aktivnost makrofaga. Rezultati studije ukazuju na to da ovaj protein ima važnu ulogu u stvaranju nestabilnih plakova koji su posebno osjetljivi na rupture i time povećavaju rizik od srčanih i moždanih udara.

Takozvane pjenaste ćelije često se javljaju u aterosklerotskim plakovima i potiču razgradnju oštećenih ćelija. Protein TREM2 doprinosi regulaciji preživljavanja pjenastih ćelija te pospješuje smanjenju stvaranja opasnih plakova.

– Studija je pokazala da liječenje miševa sklonih aterosklerozi sa antitijelom protiv TREM2 smanjuje stvaranje nestabilnih plakova. Stoga se TREM2 pokazao kao novi terapijski cilj u stabilizaciji istih. Osim toga, istraživači su otkrili da bi protein TREM2 mogao služiti kao potencijalni biomarker za rano prepoznavanje te bolesti – saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.