BiH

Bećirović razgovarao s predstavnicima bh. dijaspore u Švicarskoj

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Cirihu predstavnicima udruženja bosanskohercegovačke dijaspore u Švicarskoj.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Tokom razgovora Bećirović je ukazao na važnost institucionalnog povezivanja i zajedničkog rada na projektima od interesa za Bosnu i Hercegovinu. Istakao je da je bh. dijaspora u Švicarskoj dobar primjer organiziranja, međusobne saradnje i povezivanja sa organizacijama i institucijama u domovini.

O dobrom organiziranju bh. dijaspore govori i sama činjenica da su sastanku prisustvovali predstavnici udruženja BKC Luzern, IBC Zürich, BKC Zug, IZBA Aargau, BKC Kula, a koja djeluju u okviru organizacije Moja BiH, zatim Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF), Islamska zajednica Bošnjaka u Švicarskoj, Prosperitet Fond, Glas za Bosnu i Komisija Bijelih Traka.

Bećirović je istakao kako je širom svijeta prisutan trend u bh. dijaspori da se više organizacija okuplja u saveze i zajednice, što dovodi do mnogo efikasnijeg rada i većeg uticaja. Takva organizacija omogućava i bolju saradnju sa institucijama u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici udruženja informisali su Bećirovića i njegove saradnike da su nevladine organizacije, koje okupljaju bh. građane koji trenutno borave u Švicarskoj, u posljednjoj deceniji uradile mnogo na jačanju zajednica. Naglasili su da su razvijali vlastite programe očuvanja jezika, kulture i tradicije Bosne i Hercegovine, te da su uporedo radili na tome da švicarske prijatelje približe Bosni i Hercegovini i njenom multikulturalnom duhu. Također, istakli su da je posebno važno uspostaviti institucionalnu saradnju bh. privrednika iz Švicarske sa privredom u Bosni i Hercegovini, te na državnom nivou riješiti pitanje razmjene studenata Bosne i Hercegovine sa studentima iz Švicarske.

U Švicarskoj trenutno boravi oko 100.000 građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Organizovani su kroz kvalitetnu mrežu nevladinih organizacija putem kojih ostvaruju međusobnu saradnju i povezuju se sa domovinom.

Radnom sastanku sa članom predsjedništva BiH dr. Denisom Bećirovićem u Cirihu prisustvovali su: Adnan Jakupović, Admir Salkić, Anel Hadžić, Mirsad Mujadžić, Ernad Hujdur, Nermin Bećirević, Teufik Delić, Emin Šerifović, Fikret Mesić, Merisa Zahirović, Midhet Jakupović, Senad Džihanović, Zeid Mešić, Ajla Kuduzović i Ahmed Šarić, te zamjenica ambasadora Bosne i Hercegovine u Švicarskoj Dženeta Halilović.

Prihvati notifikacije