Život

Bajtal za Bosnainfo o kladionicama u blizini škola: "Kad imate društvo mita i korupcije nije to slučajno..."

Kladionice u BiH odavno nisu samo mjesto usmjereno prema zabavi i razonodi, već rizična zanimacija zbog razvoja štetnih psihosocijalnih posljedica, odnosno razvoja simptoma ovisnosti o kockanju - ovo je posebno loše za mlade ljude.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kockanje u BiH sve više postaje porodični problem. U posljednje vrijeme popularnost sportskih kladionica znatno raste, a postale su mjesta okupljanja mladih ljudi.

Reklame kladionica su postala naša svakodnevnica, više se ostvaraju kladionice nego bilo koji obrt ili uslužna djelatnost.

Povećana potražnja, rezultirala je daleko većom ponudom, pa su kladionice nicale svuda, a ni škole nisu pošteđene.

Stručnjaci napominju da je iz začaranog kruga klađenja gotovo nemoguće izaći. Gubitak kontrole nad kockom, rezultira najčešće potpunim materijalnim gubitkom, ali i porodičnim.

Nakon našeg razgovora sa psiholozima i uglednim advokatima, pitali smo o ovoj temi Esada Bajtala, profesora, sociologa, filozofa, autora brojnih knjiga, predavača i vrsnog analitičara.

„Psihologija kaže slijedeću stvar; ljudi imaju potrebe i želje, to je normalno stanje stvari, ako ne mogu zadovoljiti svoje potrebe i svoje želje radom, načinom djelatnosti, umijećem, sposobnostima, znanjem, vještinama koje se u svakom društvu plaćaju, onda je jedini izlaz da se zadovolji želja, da se zadovolji potreba – jeste pokušaj da se ide na lutriju.

Pročitajte još

Pošto smo mi ovdje do ’gole kože’ pokradeni, opljačkani, prevareni, pošto smo svi bez ikakve šanse da normalnim putem ostvarimo svoje potrebe i želje, onda je normalno da se u tako nenormalnom stanju pojavljuje ogroman broj tih sistema igara na sreću. Ljudima jedino još ostaje da se uzdaju u sreću, ne mogu se uzdati u rad, u znanje, u sposobnosti i događa se to što se događa.

Kada govorimo o državi, ona nije malo zakazala, zakazala je totalno, zašto bi ovakvi objekti bili dostupni djeci? Nije slučajno da se lociraju tako blizu škola, blizu dječijih objekata, jer djeca imaju isto ono što imaju i njihovi roditelji, a to su želje i potrebe i imaju činjenicu da roditelji ne mogu sve da im udovolje, ne mogu ispuniti sve njihove želje, nade i htijenja. Tako da su i jedni i drugi upućeni na to. Ako se to djeci plasira tako da se ti objekti situiraju u blizine škola, dječijih objekata, onda je sasvim normalno da će biti privučeni da i oni pokušaju da na taj način ostvare što oni žele.

Jedina alternativa je zdravo društvo, jer u zdravom društvu ne može se događati ovo što se događa. Zdravo društvo je ono koje obezbjeđuje da se na normalan način dođe do zarade koja će omogućiti da se prirodno zadovolje ljudske potrebe, kad to izostane kad imate društvo mita i korupcije, kad imate ogromnu nezaposlenost, ogromno siromaštvo onda u takvom bolesnom, patološki nezdravom društvu prosperiraju, rade i javljaju se ti objekti na sreću.

Dokle god društvu ne izađe na zdravu osnovu, zakonski nije sposobno regulisati broj tih objekata i način njihovog rada, događat će se ovo što se događa“, kazao je za Bosnainfo Bajtal.

U velikom broju slučajeva na ulaznim vratima kladionica nema natpisa da je zabranjeno klađenje mlađima od 18 godina, a radnice/ci ne obraćaju pažnju kome prodaju tikete iako je zakonom određeno da trebaju paziti. Vlasnicima kladionica interes je što više zaraditi i bez suvišnih pitanja.

Saučesnik je i država koja nikada nije jasno uredila ovu oblast. Pored toga, kladionice su i mjesta na kojima dolazi do narušavanja javnog reda i mira. Kladionice su ozbiljno zvono za uzbunu!

Prihvati notifikacije