BiH

Pošast koja razara porodice: Ko je odgovoran što se kladionice nalaze u blizini škola, a u suprotnosti sa Zakonom?

Početkom ovog vijeka u Bosni i Hercegovini pojavio se, tada na prvi pogled, benigni fenomen zvani kladionica.

Klađenje u kladionicama
FOTO: ILUSTRACIJA/PREPOROD.COM

Bijeg u blagu virtualnost koja omogućava laku zaradu poput najbržeg virusa uvukla se u sve pore društva.Imunih na dijagnozu klađenja koje je preraslo u kockanje bilo je sve manje, a napretkom tehnologije kladionica se pretvorila u pravu pošast koja je razorila hiljade porodica.

Pročitajte još

Svakim danom je sve prodornija i marketinškim ulaganjima je i doslovno i preneseno sponzor novih mladih razarača koji nisu ni svjesni da će postati kockari za nekoliko godina.

Kladionice u blizini škola

Kladionice su u blizini škola, otvaraju se umjesto pekara, kioska… Pravo je pitanje kako ne pokleknuti pored takve prisutnosti još ako tome dodamo marketinško bombardiranje?

“Činjenica da su kladionice prisutne kuda god da pođemo, na svakom koraku, pa tako i pored škola, vrtića, vjerskih objekata svakako doprinosi povećanju problema kojeg imamo s kockanjem.Naše vlasti su se pobrinule da do maksimuma olakšaju otvaranje kladionica i kockarnica, što kladioničko-kockarski lobiji vješto koriste. Na drugoj strani te iste vlasti ne rade apsolutno ništa na prevenciji i smanjenju štetnih posljedica kockanja, koje su evidentne i koje vidi svatko tko želi pošteno i otvoreno govoriti o tome”, kazao je nedavno za Hercegovina.info psiholog dr. sc. Marko Romić.

Poražavajući podaci

Naša nezvanična procjena dovodi do poražavajućih podataka, a to je da između 800 do 1200 objekata igara na sreću biva na manjoj udaljenosti od 100 metara od škola na području Federacije BiH.

Zakon o igrama na sreću propisuje i reguliše sferu igara na sreću, što uključuje aktivnosti klađenja i kockanja, kao i sve što se smatra igrama na sreću.

Ova oblast je zakonski regulisana da bi štitila prava svih građana, Zakon jasno propisuje da lokacija igara na sreću ne smije biti na udaljenosti manjoj od 100 metara od škola, kako srednjih, tako i osnovnih.

Međutim, situacija u praksi često nije takva. Mnogobrojne lokacije igara na sreću u blizini škola postoje i rade još od prije stupanja na snagu važećeg zakona, koji je donesen 2015 godine.

Poražavajuća činjenica jeste da gotovo svi gradovi u FBiH zakonske propise krše. Građani svakako uviđaju problem, kao i posljedicu koje nepoštivanje Zakona ima na društvo. Učenici, kada su im dostupne iste i posjećuju.

Nepoštovanje Zakona o igrama na sreću FBiH ima, kako smo i na početku naveli, dugoročne posljedice na čitavo društvo.

“Ovisnost o kocki završava i raspadom, propašću cijelih porodica, pa i tragično, jer je jedan kockar, kad je doveden pred zid, spreman i da se ubije”, ističe dr. Rasema Okić, direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti KS.

Tokom 2023. zabilježen je rast od oko 15 posto broja ovisnika o alkoholu, a od 20 posto broja ovisnika o kocki. Nakon svega navedenog postavlja se pitanje: “Ko je odgovoran što se kladionice nalaze preblizu škola, a u suprotnosti s Zakonom?

Prihvati notifikacije