Region

Ambasador SAD-a nadzire povlačenje Vojske Srbije na granici s Kosovom

Američki ambasador Christopher Hill doletio je u četvrtak helikopetrom Vojske Srbije (VS) u inspekciju povlačenja postrojbi VS-a s područja uz granicu s Kosovom, javili su srbijanski mediji, pozivajući se na više neslužbenih izvora.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Sjedinjene Američke Države objavile su ranije da nagledaju pomicanje srpske vojske ka granici s Kosovom i pozvale Beograd da prestane s tom operacijom te da aktivno sudjeluje u istrazi u napadu kod sela Banjska na sjeveru Kosova, gdje je 24. septembra ubijen kosovski policajac i trojica Srba iz paravojne postrojbe koja se sukobila s kosovskom policijom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ustvrdio je kako nema namjeru zapovjediti vojsci prijelaz na Kosovo te da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna želji Srbije da postane članicom Evropske unije.

Američki ambasador boravi danas u posjetu Raški i Novom Pazaru, na jugu Srbije, prenose srbijanski mediji.

Hill je, prema nepotvrđenim informacijama, u Novi Pazar stigao helikopterom Vojske Srbije, a s njim je prema pisanju srbijanskih medija i srbijanski ministar obrane Miloš Vučević.

Vučić je poslije sukoba na sjeveru Kosova rekao da je prošle godine VS imala 14.000 ljudi u blizini administrativne linije s Kosovom.

“Danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000”, rekao je tada Vučić.

U sukobu paravojne skupine od tridesetak kosovskih Srba i policije Kosova na sjeveru kod sela Banjska 24. septembra ubijen je jedan kosovski policajac, trojica su ranjena, a poginula su trojica Srba, dok ih je nekoliko ranjeno i uhićeno.

Službeni Beograd optužuje Prištinu da terorizira Srbe na sjeveru, dok kosovske vlasti tvrde da Srbija stoji iza “terorističkog napada”, prenosi Hina.

Potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke kosovskih Srba, Milan Radoičić, preuzeo je prošlog tjedna odgovornost za organiziranje paravojne skupine na sjeveru Kosova. Srbijanska policija ga je privela, ali je pušten uz oduzimanje putovnice i zabranu odlaska na Kosovo, ali protiv njega nije pokrenut nikakav pravosudni postupak.

Prihvati notifikacije