Pravilna ishrana nakon prestanka pušenja
Nakon prestanka pušenja, tijelo se prirodno metabolički prilagođava. Studija objavljena 2018. godine u časopisu Obesity Reviews naglašava kako povećan unos hrane s niskim glikemijskim indeksom pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i smanjuje žudnju za hranom.
Preporučuju se voće i povrće bogato vlaknima, kao što su jabuke, mrkva i krastavci, koji pružaju osjećaj sitosti bez unosa velikog broja kalorija. Cjelovite žitarice poput smeđe riže i integralnog kruha potiču dugotrajniju energiju i stabilizuju metabolizam. Proteinski izvori poput ribe, nemasnog mesa, jaja i mahunarki doprinose osjećaju sitosti i održavanju mišićne mase.
Važno je izbjegavati prerađenu hranu i brze ugljikohidrate koji mogu uzrokovati brze skokove šećera u krvi, a time i povećanu žudnju i prejedanje.
Istraživanje iz 2019. godine u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, pokazalo je da su pušači koji su zamijenili nezdrave grickalice zdravim alternativama uspjeli bolje kontrolisati tjelesnu težinu nakon prestanka pušenja.
Zdrave navike u kombinaciji s redovnom tjelesnom aktivnošću najbolji su način za izbjegavanje neželjenog debljanja nakon odvikavanja od cigareta.