Magazin

Zapečeni sataraš s piletinom: Ljetni ručak koji se topi u ustima!

Za pripremu ovog preukusnog ljetnog jela ne treba vam mnogo vremena, a onda sve stavite u rernu da se zapeče. Po želji, možete dodati i jednu šolju riže i izmiješati s paprikom, pa tek onda zapeći.

FOTO: RECEPTI.COM
FOTO: RECEPTI.COM

Kako god da se odlučite, sigurno ćete imati divan ručak u kojem će uživati cijela porodica.

Pročitajte još

Sastojci

4 pileća bataka s karabacima 

2 – 3 glavice crnog luka

50 ml ulja

4 – 5 većih paradajza

8 debelih i mesnatih babura paprika

so, biber, bijeli luk u prahu i peršunov list (za meso)

luk biber i peršun  (za sataraš )

Priprema

Skinite meso bataka i karabataka s kostiju te ga isijecite, ako je potrebno, pa posušite ubrusom. Posolite, pobiberite, te pospite bijelim lukom u prahu i peršunovim listom. Rukama utrljajte začine u meso. Ostavite da odstoji 10-ak minuta.

Za to vrijeme u šerpu sipajte ulje, pa zagrijte na srednju do jaču vatru. Na zagrijano ulje spustite piletinu, da se prži.

Kada se piletina ispržila, izvadite je i dodajte isjeckan crni luk. Posolite i ostavite da se dinsta. Dok se luk dinsta, isjeckajte papriku i paradajz.

Dodajte zatim u luk isječen paradajz i dinstajte 10-ak minuta. Potom dodajte papriku i nastavite dinstanje uz povremeno miješanje.

Kada je paprika na pola gotova, za nekih 20 minuta, skinite s vatre, ubacite meso te prebacite u tepsiju u kojoj će se peći.

Dodajte začine po ukusu i sve promiješajte pa poravnajte.

Dok to radite, zagrijte rernu na 200 Celzijusovih stepeni pa stavite sataraš da se zapeče. Pecite 45 minuta, ili dok ne porumeni onako kako vi volite.

Servirajte jelo samo, uz hljeb ili neki drugi prilog po želji.