Magazin

Jeste li pokušali napraviti domaću vegetu? Jako je jednostavno!

Vegetu koristimo gotovo svakodnevno, ali jeste li ikada pokušali napraviti je kod kuće?

FOTO: VEZABEBE.BA
FOTO: VEZABEBE.BA

Bez aditiva, po vlastitom ukusu i gotova za nekoliko minuta domaća verzija ovog popularnog začina oduševit će vas jednostavnošću i aromom!

Bez konzervansa, po vašem ukusu i gotova za svega nekoliko minuta – domaća vegeta postaje nezaobilazan saveznik u svakoj kuhinji!

Ipak, sve češće se postavlja pitanje što se zapravo nalazi u industrijskim začinima: od pojačivača okusa i aditiva do sastojaka koje ni sami ne možemo prepoznati na deklaraciji.

Upravo zato sve više ljudi odlučuje napraviti domaću verziju povrtnog začina – bez konzervansa, umjetnih dodataka i s puno više okusa. Osim što je zdravija, ova je varijanta i ekonomična, a uz to vam daje potpunu kontrolu nad onime što unosite u jelo.

Pročitajte još

Začinsku bazu lako možete napraviti kod kuće uz nekoliko osnovnih sastojaka, a krajnji rezultat je aromatična mješavina koja se koristi baš kao i Vegeta – za juhe, variva, umake, rižota ili pečenja.

Potrebni sastojci

mrkvakorijen celerakomoračcrveni luklist peršinakrupna solkurkuma (po želji)

Kako se priprema

Povrće se prvo očisti, nariba ili sitno nasjecka, a zatim se suši na niskoj temperaturi u pećnici nekoliko sati, dok potpuno ne dehidrira. Nakon toga se zajedno sa soli (i kurkumom ako želite dodatnu boju i aromu) usitnjava u prah pomoću blendera ili mlinca. Tako dobiven začin čuva se u staklenci, na hladnom i suhom mjestu, i koristi se kao svaka druga začinska mješavina.

Recept sa svim detaljima nalazi se ovdje.