Magazin

Uz ovaj sastojak mljeveno meso vam nikad neće biti žilavo i suho

Mljeveno meso je svestran sastojak koji se može koristiti za mnoštvo ukusnih jela poput hamburgera, bolonjez umaka ili bureka. Međutim, ako ga ne pripremite na pravilan način, može postati žilavo.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Mljevena govedina bit će mekana i sočna ako prije kuhanja dodate jedan iznenađujući kuhinjski sastojak

Kulinarski stručnjaci iz Chowhounda preporučuju da ukoliko pravite obrok s mljevenim mesom, dodate jedan iznenađujući sastojak prilikom kuhanja kako bi meso ostalo mekano.

Naime, riječ je sodi bikarboni. Ovaj sastojak pomoći će mesu da zadrži svoj okus i sočnosti bez rizika od isušivanja tokom pripreme. Iako je trik pomalo neobičan način da meso porumeni, sve što trebate učiniti je dodati malo sode bikarbone.

Pročitajte još

Dodavanje sode bikarbone u proces kuhanja pomoći će povećati pH vrijednost mesa, zbog čega se proteini teže lijepe jedni za druge i ne istiskuju svu vlagu tokom procesa kuhanja. U konačnici će mljeveno meso biti puno mekše.

Pomiješajte otprilike pola kašičice sode bikarbone (po kilogramu mljevenog mesa) s malom količinom vode prije nego što je umiješate u meso.

Nakon što ste potpuno pomiješali smjesu sode bikarbone i vode s mljevenim mesom, ostavite je da odstoji najmanje 15 minuta prije nego što je dodate u vruću tavu.