Mljevena govedina bit će mekana i sočna ako prije kuhanja dodate jedan iznenađujući kuhinjski sastojak
Kulinarski stručnjaci iz Chowhounda preporučuju da ukoliko pravite obrok s mljevenim mesom, dodate jedan iznenađujući sastojak prilikom kuhanja kako bi meso ostalo mekano.
Naime, riječ je sodi bikarboni. Ovaj sastojak pomoći će mesu da zadrži svoj okus i sočnosti bez rizika od isušivanja tokom pripreme. Iako je trik pomalo neobičan način da meso porumeni, sve što trebate učiniti je dodati malo sode bikarbone.
Dodavanje sode bikarbone u proces kuhanja pomoći će povećati pH vrijednost mesa, zbog čega se proteini teže lijepe jedni za druge i ne istiskuju svu vlagu tokom procesa kuhanja. U konačnici će mljeveno meso biti puno mekše.
Pomiješajte otprilike pola kašičice sode bikarbone (po kilogramu mljevenog mesa) s malom količinom vode prije nego što je umiješate u meso.
Nakon što ste potpuno pomiješali smjesu sode bikarbone i vode s mljevenim mesom, ostavite je da odstoji najmanje 15 minuta prije nego što je dodate u vruću tavu.