Magazin

Važnost supe u turskoj kuhinji: Smatra se 'hranom za dušu'

Supe u turskoj kuhinji su jednostavne, veoma ukusne i veoma hranljive

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Turska kuhinja se vrti oko supe. Turske supe, poznate po svojim visoko hranljivim kvalitetima, takođe se smatraju “hranom za dušu” i u turskoj kulturi znače mnogo više od jednostavnog jela.

U osmanskoj kuhinji čorba je bila fiksno jelo u imaretima ili ubožnicama koje su se postavljale za pomoć ljudima u nevolji. U Osmanskom carstvu čorba koja se služila u imaretima utažavala je glad svih, od siromašnih do putnika, supa je bila zajednička hrana za sve.

Turska kuhinja ima veliki izbor supa, a lista je beskonačna. Od tradicionalne čorbe od sočiva koja se pravi u svim domaćinstvima i restoranima, do sofisticiranije svadbene čorbe dostojne uvaženih gostiju. Supe u turskoj kuhinji su jednostavne, veoma ukusne i veoma hranljive.

U tom smislu, ove krepke supe nisu samo zasitne, već mogu biti i zadovoljavajući, dobro izbalansirani izvor ishrane za vegane i vegetarijance. Ponekad sastojci uključuju i pšenicu, rižu, bulgur, vermicelli i erište (domaće rezanci), praktično pretvarajući supu u obrok za sebe. Osvježavajuće supe na bazi jogurta jedinstvene su za tursku kuhinju.

Pročitajte još

Svijet tarhane nudi širok raspon od regionalnih vrsta tarhane sa pšeničnim bobicama i jogurtom, do svijetlo crvene mljevene tarhane napravljene sa puno paradajza i paprike, tako da prenosi obilje ljetnih mjeseci do zime.

Sve ove supe koje sadrže zdrave sastojke iz mnogih grupa namirnica u jednoj posudi su veoma hranljive. To je razlog zašto supe u turskoj kuhinji imaju osvježavajuća, oživljavajuća, ljekovita svojstva. Turska izreka “hastaya çor-ba sorulmaz” ili “nikada ne pitaj pacijenta da li želi supu” savršeno naglašava ovaj aspekt supe.

U većini turskih supa postoji posljednji čarobni dodir koji dodatno pojačava okus i privlačnost. U posljednjem trenutku, većina turskih supa koje se kuhaju bez putera se ukrašava vrućim maslacem ili pročišćenim puterom sa pirjanim suhim začinskim biljem poput mente i estragona ili začinima poput pahuljica crvene paprike. Ovaj završni dodir dodaje nevjerovatan okus vrućoj supi, piše Özge Samanci u knjizi ‘Turska kulinarska baština’.