Kad je konzumiramo u obliku soka, poboljšava cirkulaciju krvi, pridonosi regulaciji tlaka i podstiče prirodnu detoksikaciju organizma.
Zbog svog specifičnog, zemljanog okusa, cvekla se u pićima često kombinuje s drugim sastojcima – najčešće limunom koji osvježava i blago neutralizira njen intenzivan ton, a po želji i voćem poput jabuke ili mrkve.
Nedavno iskustvo Bianca London, urednice u časopisu Glamour UK i direktorice web portala, potvrđuje koliko dobrobiti ima ovo ljubičasto gomoljasto povrće.
Toliko je zavoljela napitak u kombinaciji s njim, da je prepolovila nekadašnji dnevni unos kofeina, pobijedila umor i, kako kaže, dobila vidljivo blistaviju kožu.
– Velika sam ljubiteljica kofeina. Toliko volim kavu da bi me čak i konobar upozoravao da su te količine štetne za srce. Konačno sam pronašla napitak koji mi je zamijenio jutarnju potrebu za većim količinama kofeina. Sastoji se od cvekle s jabukom, narandžom, celerom i đumbirom. Čim sam ga počela piti, osjetila sam porast energije i raspoloženja, ukinuo mi je ovisnost o kofeinu i izgledam bolje – kazala je.
Možete probati njenu kombinaciju, a mi vam donosimo klasični domaći recept za sok od civekle.
Potrebni sastojci:
2 do 3 srednje velike cvekle
1 do 2 jabuke (za prirodnu slatkoću, po želji)
Sok od jednog limuna
Voda po želji.
Priprema:
Cveklu dobro operite, uklonite koru i ako su plodovi veći, narežite je na manje komade radi bržeg kuhanja.
Kuhajte u vodi oko pola sata, dok ne omekša. Nakon toga ostaviti da se ohladi i oguliti.