Magazin

Recept za štrudlice sa makom i džemom od višnje

Štrudlice sa makom i džemom od višnje predstavljaju spoj tradicije i okusa koji budi uspomene na djetinjstvo.

FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK

Ovaj jednostavan, ali ukusan recept idealan je za obiteljska okupljanja, blagdanske prigode ili kao poslastica uz omiljeni napitak.

Pročitajte još

Sastojci

Za tijesto

500 g speltinog brašna

10 g suhog kvasca

200 ml toplog mlijeka

1 žlica meda ili šećera

100 ml ulja

1 jaje

Za fil

250 g nezaslađenog maka

oko 200 ml mlijeka

4 žlice džema od višnje

Za premazivanje

1 jaje

Priprema

U toplo mlijeko dodajte kvasac, med (ili šećer) i malo brašna. Ostavite da nadođe. Zatim dodajte ulje, jaje i ostatak brašna. Zamijesite srednje mehko tijesto, pokrijte i ostavite da odmara oko 30 minuta.

Mak prelijte vrućim mlijekom postepeno, miješajući da ne bude previše rijetko. Dobro sjedinite i ostavite da se ohladi.

Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljajte na tanku koru (oko 0,5 cm debljine). Na prvu koru rasporedite polovicu fila od maka, a zatim premažite džemom od višnje. Urolajte u štrudlu. Isto ponovite s drugim dijelom tijesta.

Urolane štrudlice premažite umućenim jajetom, narežite na manje komade i stavite na pleh. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.