Jedna od najpopularnijih metoda je ispijanje tibetanskog čaja koji zbog svog glavnog sastojka đumbira – ima protuupalna, antipiretička i analgetska svojstva, a zbog ostalih sastojaka i načina pripreme pomaže i u borbi protiv kroničnog umora i osjećaja iscrpljenosti.
Pravo vrijeme da počnete piti tibetanski čaj je smjena godišnjih doba, kada je imunitet oslabljen. Štaviše, u tom razdoblju može vam pomoći da se nosite s takozvanim proljetnim umorom.
Sastojci
5 g naribanog đumbira,
2 kašike iscijeđenog soka od limuna,
2 kašike meda,
prstohvat mljevene ljute papričice
prstohvat anisa,
2 litre vode.
Priprema
Prokuhajte vodu, maknite s vatre i ostavite da se ohladi pa dodajte sve sastojke.
Procijediti i piti u gutljajima tokom dana ili, još bolje, po jednu šalicu prije svakog obroka.
Ova količina čaja dovoljna je za tri osobe pa ako radite samo za sebe, možete smanjiti količinu.
Skuhajte svaki dan svježi čaj, nemojte ga piti ako vam je ostalo od jučer, prenosi Krstarica.