Magazin

Muhallebi kadaif: Istovremeno hrskav i kremast, za ovu poslasticu vam neće biti potrebna rerna

Kadaif je jedan od kolača koje vrlo često možemo pronaći na trpezama tokom praznika, ali njegovo porijeklo teško je utvrditi pa ga zbog toga nazivaju poslasticom s Bliskog istoka.

muhalebi kadaif
FOTO: TURSKI RECEPTI

Muhallebi kadaif jedna je od brojnih vrsta ovog deserta, koji istovremeno pruža standardni okus kadaifa i kremastu strukturu koja se nalazi između slojeva ove hrskave korice. Njegova jednostavna priprema ne zahtijeva korištenje rerne.

Pročitajte još

Sastojci koji su potrebni:

200 grama kadaifa

100 grama rastopljenog putera

četiri kašike šećera

jedna šolja sjeckanih oraha

Za kremu će vam biti potrebni:

jedan litar mlijeka

jedna šolja šećera

jedan vanilin šećer

šest kašika gustina

200 mililitara slatkog vrhnja

Priprema:

Najprije pripremite kremu za ovaj kolač tako što ćete mlijeko, gustin, vanilin i obični šećer staviti u šerpu i kuhati na slaboj vatri sve dok ne postane gusta. Nakon toga, pokrijte ga prozirnom folijom da se ohladi, a kasnije mu dodajte slatko vrhnje i sve dobro umutite.

Potom je potrebno izmrviti kadaif. Otopite puter u široj tavi ili šerpi i dodajte kadaif i šećer. Potrebno je da kadaif pržite oko 10 minuta na slaboj vatri uz konstantno miješanje. Kada dobije zlatnu boju, dodajte mu sjeckane orahe i ostavite da se prži jednu minutu.

Kada je gotov, pola količine kadifa je odmah potrebno prebaciti u tepsiju. Cijelu kremu rasporedite preko prvog sloja kadaifa i onda ga pokrijte ostatkom kadaifa. Kolač je potrebno dobro ohladiti prije posluživanja.