Riječ je o žalfiji, kadulji ili pitomom pelimu.
Latinsko ime žalfije, „Salvia officinalis“, potiče od reči „salvare“, što znači spasiti ili izlečiti, a u svojim delima navodili su je svi antički pisci koji su se najviše bavili temama iz oblasti medicine. Rimljani su je još pre 2000 godina veoma cijenili i na razne načine upotrebljavali za liječenje.
Cijela biljka je vrlo aromatična i svojstvenog mirisa. Od žalfije se koristi isključivo list, a najljekovitiji list se dobija kad žalfija počne cvjetati, a to je najčešće u maju.
U prošlosti ljudi su češće koristili moći biljaka, pa je žalfija bila glavni sastojak u smesama za balzamovanje u grobnicama faraona. U staroj Grčkoj je korišćena za liječenje krvarenja, groznice, kamenja u bubregu, ali i neredovnu menstruaciju. U prošlosti se sadila u skoro svakoj bašti, a kako se smatralo da liječi skoro sve bolesti, dobila je status svete biljke.
Inače, žalfija sadrži etarska ulja salviol, pinen, cineol, borneol, kamfor, zatim tanine, gorke supstance, proteine, skrob, kalcijum oksalat, soli fosforne kiseline, soli kalijuma i kalcijuma.
Vijekovima unazad, žalfija se koristila protiv promuklosti, upale grla i ždrela, a čaj se spremao za oboljele od tuberkuloze. Zbog njenog povoljnog dejstva na usnu duplju, ekstrakt žalfije često dodaje i u paste za zube. Žalfija je efikasna i kod bolesti organa za disanje jer pospješuje izbacivanje sluzi.
Žalfija kao čaj izuzetno je efikasna kod dijareje, bolova i grčeva u želucu. Takođe, može da utiče na liječenje reumatizma, gihta i nervnih poremećaja koji su povezani s ovim bolestima.
U ljekarskim studijama je otkriveno da ova biljka koči enzim acetilholinesterazu, koji negativno utiče na pamćenje. Naučnici veruju da se žalfija ime antioksidansne, protivupalne i hormonima slične karakteristike, koje mogu da pomognu u lečenju demencije i Alchajmerove bolesti.