Dio istraživanja govori da je jako štetna, dok drugi govore o njenim pozitivnim učincima u manjim količinama.
No, ekipa portala Bosnainfo pronašla je potpuno zdravu kafu ili “kafu”. Napitak od hrastovog žira koji je najsličniji kafi, a u potpunosti je zdrav i ima brojne benefite.
Pravi je Branka Avdalović iz Sarajeva i kaže da stariji znaju za ovakvu kafu, ali da mora dobiti na popularnosti kod mladih.


– Hrastov žir koji se dovede u praškasto stanje, koristi se u obliku ljekovitog napitka koji zovemo kafa. Kafa od hrastovog žira je funkcionalna hrana koja je puna minerala, proteina, vitamina, ugljenih hidrata, a kada se duže koristi poboljšava se opšte stanje organizma – kaže Branka za portal Bosnainfo.
Tvrdi da poboljšava krvnu sliku, reguliše rad štitne žlijezde, smanjuje kostobolju i bolove u zglobovima, pomaže za vrijeme trudnoće i dojenja, kod spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida, stabilizacije krvnog pritiska te smanjenja povećane vrijednosti holesterola i triglicerida.
– Balkanski narodi oduvijek su skupljali samorodne biljke, u prvom redu hrastov žir. Od žira se pravio hljeb, jeo se pečen ili kuhan, upotrebljavao se kao zamjena za kafu, i lijek. Nije se upotrebljavao samo u godinama gladi i oskudice nego i u normalnim prilikama – ističe Branka.
S tim u vezi, kaže Branka, za mlađe generacije kafa od hrastovog žira je novina, dok starije generacije znaju njegovu vrijednost i ljekovitost.
Pojašnjava da kafa od hrastovog žira ima ukus koji podsjeća na kesten, strukture je kao obična kafa, s tim da joj je boja svjetlija, jer se mora strogo paziti na termičku obradu žira da bi se zadržali svi ljekoviti sastojci.
– Kafu od hrastovog žira mogu koristiti svi. Ona je dobra zamjena za sve one koji ne mogu iz zdravstvenih razloga da konzumiraju običnu kafu ili jednostavno žele isprobati nešto novo – navodi naša sagovornica.
U decilitar i po vruće vode stavi se jedna kafena kašičica mljevenog žira i kuha se pet minuta miješajući na laganoj vatri.
– Skloni se s vatre i pije. Toz koji ostane u šolji se jede. Tako isto i druga šolja poslije podne ili navečer – pojasnila je Branka.