Magazin

Jetra obožava ovaj sok: Pije se ujutru, a otrove i suvišne masnoće čisti kao rukom

Sok od šargarepe - mrkve je odličan za stanje masne jetre!

sok od mrkve
FOTO: PIXABAY

Stručnjaci jetru nazivaju laboratorijom našeg organizma i zato je jako važno da je ona zdrava. Krstarica je pitala Ivanu Đurović, dijetetičara-nutricionistu koje prirodne sokove i ljekovite namirnice voli naša jetra, i evo šta je ona predložila.

Na prvom mjestu sagovornica izdvaja sok od šargarepe ili rendanu šargarepu, naročito ukoliko imate masnu jetru.

– Sok od šargarepe ili rendana šargarepa odlični su za stanje masne jetre, i trebalo bi ih konzumirati natašte. Takođe, naša jetra voli limun, kestenov med, paradajz, cveklu, sirove stabljike maslačka kojih treba pojesti oko 10 do 15 dnevno. Jesti što više u periodu od tri sedmice, tako se podstiče regeneracija jetre. Špinat jedite što češće kao salatu – kaže Ivana Đurović.

Jetra se nalazi u desnom gornjem dijelu trbuha. Ona ima tri strane: gornju, koja je ispupčena, donju koja leži na debelom crijevu i želucu i zadnju kojom je jetra srasla za dijafragmu. Spoj gornje i donje strane predstavlja ivicu jetre koja se lako napipa kada je jetra uvećana ili spuštena.

Za jetru je odličan i sok od rotkveDnevno je dozvoljeno da se popije najviše kafena kašika ovog soka, koja podstiče izbacivanje masnoće.Sok od svežih listova kupusa je takođe veoma delotvoran, jer podstiče regeneraciju jetre.

Jetra voli i sok od kupusa

– Moja preporuka su i suve šljive tj. kompot od suvih šljiva. Sprema se tako što 10 minuta kuhate suve šljive na laganoj vatri. Jedite tri puta dnevno po 10 kuvanih šljiva,15 minuta pre jela. Kura traje 12 dana, a podstiče izbacivanje masnoće iz jetre. Po potrebi ponovite kuru nakon tri mjeseca.

I crveni luk je dobar za jetru, a ovako se sprema ljekoviti eliksir

– Petnaest kašičica sitno isheckanog luka, šest kašičica meda i dve kašičice pelina prelijte litrom bijelog vina, više puta dobro protreste, i uzimajte po dvije kašičice prije obroka. Po potrebi ponovite kuru nakon šest mjeseci – savjetuje Ivana Đurović.

Jetra voli i sok od samlejevene ili skuhane artičoke jer reguliše njen rad, jača je i podstiče izbacivanje masnoće, piše Krstarica.