Zdravlje

Doktori koji proučavaju dugovječnost tvrde da je ovo najbolja hrana za zdrav život

Želite li dugo živjeti? Nema garancije, ali stručnjaci kažu da postoji mnogo stvari koje možemo učiniti kako bismo si povećali šanse za ostvarenje tog cilja. Na primjer, možemo započeti s prehranom.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Pozdravite se s ultra-prerađenom hranom i okrenite se unosu cjelovitih žitarica, voća i povrća.

Evo šta profesionalci, koji žele dugo i zdravo živjeti, biraju od hrane.

Pročitajte još

Povrće iz porodice krstašica

Brokula, kupus, kelj i prokulice prepuni su hranjivih tvari koje mogu povećati šanse za dug i kvalitetan život. Dr. Mark Hyman, specijaliziran za dugovječnost, rekao je da je tajna u protuupalnim, antikancerogenim i anti-age fitonutrijentima koje sadrži povrće iz porodice krstašica.

Tamno lisnato povrće

Prema dr. Lindi Shiue, tehnički gledano, i ovo povrće spada u ono iz porodice krstašica, ali vrijedi ga izdvojiti zbog visokog sadržaja vlakana i folata koji gode srcu.

Masna riba

Inćuni, haringa i losos sjajni su izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Prema dr. Hymanu, jedenje masne ribe dva puta sedmično dovoljno je za smanjenje rizika od srčanog udara, aritmije, moždanog udara, visokog krvnog pritiska i povišenih triglicerida.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

“Samo pola kašičice ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno može znatno smanjiti rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti, neurodegenerativnih bolesti, bolesti dišnog sistema i raka”, tvrdi dr. Hyman.

Bobičasto voće

Preskočite desert i poslužite se bobičastim voćem, bogatim antioksidansima i siromašnim šećerom.

Fermentirana hrana

Od kimchija do kombuche, fermentirana hrana sadrži korisne bakterije koje pomažu u održavanju zdravlja crijeva.

Orašasti plodovi i sjemenke

Ova hrana prepuna je vlakana i proteina, ponekad i biljnih omega-3 masnih kiselina. Odličan primjer su orasi.

Običan jogurt

Običan jogurt sadrži puno proteina, kalcija i magnezija, kao i gama-aminomaslačnu kiselinu ili GABA, neurotransmiter koji opušta tijelo, smanjuje stres i poboljšava san.

Tamna čokolada

Tamna čokolada ima više antioksidansa čak i od borovnica, još jedne namirnice koja doprinosi dugovječnosti. Tamna čokolada je zdrava i za mozak. Važno je samo birati vrste s 75 posto udjela kakaa ili više.

Mahunarke

Mahunarke mogu stabilizirati šećer u krvi i sniziti holesterol.

Paradajz

U paradajzu se nalazi likopen, antioksidans koji pomaže zdravlju kardiovaskularnog sistema, kao i vitamin C, koji je neophodan za snažan imunitet.