Čaj od lišća masline potencijalno može pomoći u borbi protiv pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog prtiska i srčanih bolesti.
Prema Evangeline Mantzioris, direktorici Odjela za prehranu i znanost o hrani na Univerzitetu Južne Australije, listovi masline sadrže visoke razine antioksidansa oleuropeina. Iako su oleuropein i drugi antioksidansi, poput hidroksitirozola, luteolina i apigenina, prisutni i u maslinama i maslinovom ulju, listovi ih imaju u značajno većim koncentracijama.
Antioksidansi pomažu smanjiti oksidativni stres u tijelu koji može oštetiti DNA, stanične membrane i tkiva, što povećava rizik od hroničnih bolesti poput raka i srčanih oboljenja.
Jedna analiza 12 studija s 819 učesnika pokazala je da ekstrakt lista masline poboljšava faktore rizika za srčane bolesti, uključujući zdravije razine krvnih lipida i niži krvni pritisak. Učinak je bio najuočljiviji kod osoba s već povišenim krvnim pritiskom.
Druge studije ukazale su na poboljšanje u regulaciji razine šećera u krvi, smanjenje tjelesne težine i bolju kognitivnu funkciju. Istraživanja su koristila ekstrakt lista masline u obliku kapsula (doze od 500 mg do 5 g dnevno) tokom šest do 48 sedmica, dok su druge studije uključivale list masline u hranu poput hljeba.
Mantzioris naglašava: “Ako imate visok tlak, dijabetes ili povišene lipide u krvi, lišće masline moglo bi vam koristiti. No, prije nego što ga počnete koristiti, svakako se posavjetujte s ljekarom. Nemojte prekidati postojeće terapije bez stručnog savjeta.”