Međutim, ako želite da vaš čaj bude zaista kvalitetan, nikada ne dodajte med u vreli čaj. Nema smisla! Da bi med zadržao svoja svojstva i zaista donIo koristi, ne treba ga izlagati visokim temperaturama.
Med je odličan izvor antioksidanata, neke vrste ih sadrže isto koliko i voće i povrće. Antioksidansi štite ćelije od slobodnih radikala i oštećenja koje oni izazivaju. Iako jedna supena kašika meda sadrži čak 17 g šećera, ima i bogat nutritivni profil.
Sadrži: kalcijum, magnezijum, mangan, niacin, fosfor, kalijum, pantotensku kiselinu, riboflavin i cink.
Naučnici su dokazali mnoga svojstva meda koja promovišu zdravlje.
Najvažniji od njih uključuju:
Antibakterijski i antifungalni efekat
Blagotvorno dejstvo na zarastanje rana i inhibiciju rasta mikroba
Sadržaj korisnih fitonutrijenata, efekat jačanja imuniteta
Ublažavanje problema sa varenjem (npr. dijareju) i ima umjereno pozitivno dejstvo u slučaju čira na želucu
Ublažavanje kašlja i bolova u grlu
Podržavanje funkcije pamćenja mozga zahvaljujući polifenolima sadržanim u medu
Med i čaj – savršen duo?
Ne obavezno! Ispostavilo se da je dodavanje meda u vrući čaj loša ideja. Preko 200 aktivnih jedinjenja sadržanih u medu razgrađuje se pod uticajem visoke temperature. Nažalost, to znači da se umesto zdravog dodatka sa svojstvima koja unapređuju zdravlje, med pretvara u kalorijski zaslađivač.
To ne znači da ne možete da pripremite čaj sa medom i sačuvate njegova svojstva, ali je temperatura ovde presudna. Pretpostavlja se da med zadržava svojstva na maksimalnoj temperaturi od 45-50 stepeni C. Međutim, stručnjaci preporučuju da se dodaje u napitke čija temperatura ne prelazi 37 stepeni C, npr, piše MONDO.