Peršun se kao lijek može konzumirati na različite načine i za različita stanja. U nastavku saznajte zašto biste trebali jesti više peršina i kako to ostvariti.
Peršin – tradicionalna upotrebaPeršin se kultivira već 2 000 godina, a u Grčkoj kulturi bio je iznimno cijenjen radi ceremonija u kojima se koristio. U srednjem vijeku peršin je pronašao svoje mjesto u folklornoj medicini gdje je i stekao popularnost.
U staroj Grčkoj postojalo je vjerovanje kako je Prozerpina, božica podzemlja, stvorila peršin. Tada se, baš kao i danas, čaj od peršina spravljao za:
izbacivanje viška vode iz tijela,za čišćenje bubrega,potrebe za detoksikacijom (npr. nakon masnih i vinom opijenih večera).Peršin je od davnina smatran eliksirom vitalnosti te je jedan od boljih prirodnih lijekova koji pruža bogatstvo vitamina i minerala.
U tradicionalnoj medicini se peršin koristi u sljedeće svrhe:
pomaže u otklanjanju problema vezanih uz loš zadah,budući da je peršin bogat željezom, preporučuje se u liječenju anemije,ublažava menstrualne bolove i grčeve, a koristan je i kod liječenja neredovitih menstruacija,smanjuje razinu lošeg kolesterola,koristi se za smanjenje visokog krvnog tlaka,pomaže u liječenju reumatoidnog artritisa,ubrzava oporavak od prehlada i virusnih infekcija, a posebno kod upale pluća,djeluje kao antioksidans,pomaže u oporavku od porođaja.
Nažalost, sve indikacije ljekovitosti peršina su još uvijek iskustvene i mnoge od njih nisu znanstveno potvrđene, pišu stručnjaci sa zdravstvenog portala WebMD.
Peršin – ljekovitost
Peršin je iznimno bogat antioksidansima kao što su beta-karoten, luteolin, apigenin, likopen i alfa-karoten. Sadrži i važne vitamine i minerale kao što su vitamin A, C i K, folat, željezo i kalcij.
Šalica sjeckanog peršina sadrži 984 mikrograma vitamina K, pišu stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today. Osim toga, količine ostalih hranjivih sastojaka su:1.78 grama proteina,0.47 grama masti,3.8 grama ugljikohidrata,0.51 gram šećera,2 grama vlakana,79.8 mikrograma vitamina C,5,054 internacionalnih jedinica (IU) vitamina A.
Zbog brojnih nutrijenata koje sadrži jača imunitet. Koristi se i u liječenju anemije uzrokovane nedostatkom željeza u obliku čajeva i sokova od peršina.
Neka ljekovita djelovanja peršina koja su znanstveno potvrđena su:povećano izlučivanje urina,obilnije menstruacije,stimuliranje apetita,poboljšanje probave.
Peršin je i prirodni osvježivač daha. Smanjuje loš zadah nakon češnjaka ako ga se žvače sirovog.
S obzirom na to da je bogat antioksidansima i vitaminima, peršin prirodno pomaže čišćenju bubrega i doprinosi normalnom funkcioniranju. Stoljećima se koristio kao diuretik za probleme s bubrežnim kamencem, žučnim kamencem i infekcijama mokraćnog sustava.
Čišćenje bubrega peršinom može se odviti uz medicinski nadzor unošenjem peršina u obliku čaja ili soka. Korijen peršina koristan je i kod suzbijanja bubrežnih kamenaca.
“Ispijanje čaja od peršina nije bilo opasno po stvaranje bubrežnih kamenaca, a kompozicija mokraće nije bila primjetno promijenjena“, ističu znanstvenici i liječnici Odjela za urologiju bolnice u Riyadhu u Saudijskoj Arabiji.
Nakon provedene studije na zdravim pojedincima u trajanju od 4 tjedna, mogli su zaključiti da čaj od peršina nije uzrokovao promjene u sastavu urina koje bi mogle biti rizične po zdravlje bubrega i mokraćnog mjehura.
Ipak, prevelike količine peršina mogu izazvati probleme kod osoba koje imaju probleme s bubrezima i žučnim mjehurom.
Peršin u borbi s rakom
Flavonoidi koji se nalaze u peršinu (kao što su miricetin i apigenin) mogu pomoći u preveniranju nastanka i razvoja karcinoma. Peršin se pokazao posebno učinkovit u preveniranju raka prostate i debelog crijeva.
Antioksidativni spojevi u peršinu mogu djelovati protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Peršin za mršavljenje
Peršin ima malo kalorija, a puno nutrijenata. Doprinosi optimalnom funkcioniranju tijela što zauzvrat pomaže mršavljenju.
Zahvaljujući enzimima i vlaknima peršin potiče metabolizam, a diuretičkim djelovanjem pomaže izbacivanju viška tekućine iz tijela i smanjivanju nadutosti.
O čaju od peršina koji pomaže u mršavljenju možete saznati ovdje.
Peršin za zdravlje kostiju
Zbog velikih količina vitamina K i kalcija koje sadrži, peršin doprinosi zdravlju kostiju. Pomaže preveniranju osteoporoze i smanjuje rizik od frakture kostiju.
Konzumiranje vitamina K pomaže i apsorpciji kalcija koji je iznimno važan za zdravlje kostiju.
Peršin i dijabetes
Peršin je jedan od najboljih izvora miricetina koji se koristi za preveniranje i liječenje dijabetesa. Peršin se tradicionalno koristi kao lijek za dijabetes u Turskoj.
Studije pokazuju da miricetin može smanjiti razinu šećera u krvi i otpornost na inzulin. Druga istraživanja pokazala su da miricetin može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Korijen peršina kao lijek
Korijen peršina bogat je vitaminom C i željezom, a sadrži i velike količine natrija. Smanjuje nadutost i lošu probavu, može pomoći smanjenju krvnog tlaka, a pritom i jača imunitet.
Ekstrakt korijena peršina ima svojstva diuretika i krvnog pročišćavanja. Osušeni korijen i eterično ulje koriste se u indijanskom ayurvedskom liječenju.
Korijen peršina može se i jesti kuhan, sirov ili pečen. Priprema se kao i ostalo slično povrće (mrkva, repa) pa se može koristiti i kao njihova zamjena. Možete ga dodati u juhe i variva ili ispeći. Sirovi korijen ima intenzivan okus ali se može dodati u salate.