Tajna u maslinovu ulju
Kako piše Healthline, šanse za prevenciju ove opake bolesti mogu se povećati zamjenom jedne kašičice margarina ili majoneze jednom kašičicom maslinovog ulja. Zdravstveni benefiti maslinovog ulja poznati su već neko vrijeme. Osim u borbi s demencijom, pozitivno utječe na kardiovaskularni sistem te druga zdravstvena stanja.
Istraživači su na Harvardu tokom 30 godina proučavali podatke o smrti te načinu na koji se hranilo više od 90.000 Amerikanaca.
U ovom razdoblju od demencije umrlo je više od 4.749 ljudi. Oni koji su konzumirali više od pola kašike maslinovog ulja dnevno imali 28% manji rizik od smrti od demencije u poređenju s onima koji su ga rijetko ili gotovo nikad konzumirali, otkrili su istraživači.
Iako je istraživanje pokazalo da su oni učesnici koji su konzumirali maslinovo ulje zapravo imali sveukupno zdraviju prehranu, čak i oni koji se nisu hranili zdravo, a konzumirali su maslinovo ulje dobili su zdravstvene benefite.
Utjecaj na zdravlje
Razlozi zašto je maslinovo ulje toliko dobro za zdravlje još nisu u potpunosti poznati. Prema glavnoj istraživačici, doktorici Anne-Julie Tessier, maslinovo ulje je bogato mononezasićenim mastima i sadrži spojeve s antioksidativnim djelovanjem koji štite mozak.
“Neki od njih mogu prijeći krvno-moždanu barijeru te imati direktan učinak na mozak. Također je moguće da maslinovo ulje ima neizravan učinak na zdravlje mozga tako što utječe na kardiovaskularni sistem”, rekla je.
“Odabirom maslinovog ulja, prirodnog proizvoda, umjesto prerađenih masnoća kao što su margarin i majoneza, sigurno može smanjiti rizik od ove smrtonosne bolesti”, zaključila je.