Hranjive tvari koje se nalaze u voću mogu ojačati imunološki sistem, regulirati krvni pritisak te ponuditi antibakterijska i antivirusna svojstva.
Iako je upala prirodna reakcija imunološkog sistema, hronična upala može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Međutim, konzumacija određenog voća s protuupalnim svojstvima može pomoći u smanjenju hronične upale i rizika od bolesti, prenosi Index.hr.
Dijetetičarka Trista Best izdvojila je nekoliko vrsta voća koje su najbolje za smanjenje upale.
Bobičasto voće
Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina bogato je antioksidansima poput flavonoida koji mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu.

Dijetetičarka tvrdi da je bobičasto voće “prepuno antioksidansa i protuupalnih spojeva poput flavonoida te vitamina C koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa u tijelu”.
Dodaje da “uključivanje raznovrsnog bobičastog voća u prehranu može podržati cjelokupno zdravlje i smanjiti rizik od hroničnih bolesti”.
Ananas
Ananas je tropsko voće koje sadrži bromelain, enzim snažnih protuupalnih svojstava koji može pomoći u smanjenju oteklina i modrica. Predstavlja dobar izvor vitamina C koji podržava i utječe na jačanje imunološkog sistema.

“Zbog sadržaja probavnih enzima, redovita konzumacija ananasa ili soka od ananasa može pomoći u ublažavanju upale, osobito kod stanja kao što je artritis, i poboljšati zdravlje probavnog sistema”, ističe Best.
Avokado
“Avokado je bogat mononezasićenim mastima i antioksidansima poput vitamina E, za koje se pokazalo da smanjuju upalu i podržavaju zdravlje srca”, ističe ona.

Osim s upalama, dodavanje avokada u prehranu može pomoći i u regulaciji razine šećera u krvi te potaknuti osjećaj sitosti.
Narandže
Narandže su omiljeno voće mnogih i izvrstan izvor vitamina C. Prema studiji iz 2015. godine, konzumiranje samo 500 miligrama vitamina C dva puta dnevno može pomoći u smanjenju upale i ojačati imunološki sustav, prenosi “Eat This, Not That”.

Best je također istaknula narandže kao voće koje pomaže s upalama.
“Narandže obiluju vitaminom C, snažnim antioksidansom koji pomaže smanjiti upalu neutralizirajući slobodne radikale u tijelu. Isto tako, flavonoidi koji se nalaze u narančama imaju protuupalne učinke i mogu doprinijeti zdravlju kardiovaskularnog sustava i imunološkoj funkciji”, tvrdi dijetetičarka.
Jabuke
Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansima koji poboljšavaju probavu i utječu na smanjenje upale.

S time se slaže i Best koja ističe da su jabuke “dobar izvor kvercetina, flavonoida s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Zbog visokog sadržaja vlakana i fitonutrijenata, konzumacija jabuka može pomoći u smanjenju upale, zaštiti od bolesti srca i podržati rad pluća”.
Papaja
Papaja je bogata vitaminom C, beta-karotenom i drugim antioksidansima, što je čini izvrsnim izborom za borbu protiv upale.
Best ističe da “papaja sadrži i papain, enzim sličan bromelainu koji se nalazi u ananasu, a koji ima protuupalna svojstva i pomaže s probavom”.
Lubenica
Ovo ukusno ljetno voće sadrži snažan antioksidans, likopen. Prema studiji iz 2021., likopen može pomoći u smanjenju upale, poboljšati zdravlje mozga i zaštititi od određenih bolesti, prenosi Eat This, Not That.

Kako objašnjava dijetetičarka, “likopen može smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Voće je vrlo hidratantno i ima malo kalorija, što ga čini osvježavajućim i hranjivim izborom za borbu protiv upala”.