Magazin

Trik-pitanje: Znate li šta su banane?

Možda ste se zapitali da li banane zaista pripadaju voću ili povrću.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Zapravo, na ovo pitanje nije lako odgovoriti, jer nisu sve banane iste.

Banane – jesu li voće ili povrće?

Banana, koja je naučno nazvana Musa, porijeklom dolazi iz jugoistočne Azije i odatle je započela svoj trijumfalni pohod širom svijeta. I kod nas je to jedna od najpopularnijih vrsta voća. Ili bolje rečeno – povrća?

Biološki gledano, banana je bobica. Na prvi poriv moglo bi se pomisliti da nesumnjivo pripadaju voću.

U pravilu, biljke koje se mogu brati nekoliko godina računaju se kao voće . Naprimjer voćke ili bobičasto grmlje. Povrće su biljke koje se beru samo jednom godišnje. Međutim, i ovdje postoje vanredne stvari, kao što je dinja, koja se često smatra voćem, ili šparoge, koje su povrće.

Botanički, voće koje je izraslo iz oplođenog cvijeta smatra se voćem. Shodno tome, krastavci, paradajz i bundeve se takođe ubrajaju u voće. Povrće se, s druge strane, odnosi na dijelove biljke, kao što su korijenje ili stabljika. Plod banane raste iz cvasti.

Različite banane za različite namjene

Botanički, sve banane se smatraju voćem. Međutim, postoje i banane koje se prodaju kao banane od povrća. A postoje čak i banane koje se uopće ne uzgajaju za konzumaciju, već služe sasvim drugoj svrsi.

Nasuprot tome, trputac je poznat i kao banana od povrća. Nije pogodan za sirovu konzumaciju zbog visokog sadržaja škroba. Priprema se na sličan način kao i krompir i osnovna je hrana u mnogim zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike.Vlaknasta banana se ne koristi ni kao voće ni kao povrće. Koristi se za proizvodnju tekstilnih vlakana. Vlaknaste banane se također ponekad koriste u proizvodnji pulpe. Budući da su neke sorte izdržljive, banane sa vlaknima su popularne i kao ukrasne biljke u vrtovima.