Svijet

70 napada Rusije u 24 sata. Scholz blokira isporuku Taurusa, boji se rata s Rusijom

Ruske snage jučer su izvele 44 zračna napada i 27 napada višecijevnim raketnim sistemima te su angažirale ukrajinske trupe u 17 borbenih sukoba, rekao je Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga u svom večernjem brifingu.

FOTO: ILUSTRACIJA/BBC
FOTO: ILUSTRACIJA/BBC

‘Nažalost, u ruskim terorističkim napadima ubijeni su i ranjeni civili’, rekao je Glavni štab. ‘Uništeni su ili oštećeni stambeni objekti, bolnica i druga civilna infrastruktura.’

Scholz blokira isporuku projektila Taurus Ukrajini zbog straha od Rusije

Njemački kancelar Olaf Scholz spriječio je isporuku projektila dugog dometa Taurus u Ukrajinu jer se boji da će to dovesti do sukoba s Rusijom, izvijestio je Wall Street Journal (WSJ), pozivajući se na svoje izvore.

Ostali članovi njemačke vladajuće koalicije odobrili su slanje projektila Taurus u Ukrajinu. Njemačka zastupnica Marie-Agnes Strack-Zimmermann napisala je 4. septembra na Twitteru da Scholz sam blokira ovu odluku unutar koalicije”. Prema izvorima koje je citirao Wall Street Journal, Scholz je zabrinut da će njemačko osoblje morati raditi s projektilima na zemlji u Ukrajini, što je potez za koji je tvrdio da će zahtijevati glasanje u parlamentu. Štoviše, Scholz se bojao da bi prisutnost njemačkih vojnika na terenu u Ukrajini mogla izazvati “direktan sukob s Rusijom”.

Nejasno je zašto Scholz tvrdi da bi njemačko osoblje moralo biti fizički locirano u Ukrajini kako bi se rakete Taurus mogle koristiti, piše WSJ. Projektili Taurus bili su predmet mnogih rasprava i rasprava, a veliki dio njemačkog oklijevanja proizlazi iz mogućnosti da se projektili koriste na teritoriji Rusije.

Ukrajina je od svojih saveznika dobila i druge projektile dugog dometa, poput Storm Shadowa iz Ujedinjenog Kraljevstva i SCALP-a francuske proizvodnje, ali Taurus ima znatno veći domet. Iza kulisa, dužnosnici iz Ujedinjenog Kraljevstva uvjeravali su svoje kolege u Njemačkoj da Ukrajina nije koristila rakete Storm Shadow na ciljevima bez prethodnog odobrenja.

Zelenski najavljuje “snažne mjere”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegov tim rade na novim “snažnim mjerama” za jačanje nacionalne sigurnosti, rekao je predsjednik u službenom videu Telegrama objavljenom 27. septembra. “Ukrajina će biti jača. Ukrajina će imati više sposobnosti da se odbrani”, rekao je.

Prošle jeseni ruski projektili i napadi bespilotnih letjelica nanijeli su znatnu štetu energetskoj infrastrukturi zemlje. Veliki gradovi, uključujući Kijev, Harkiv i Lavov, iskusili su nestašice električne energije.

Reuters je 7. septembra izvijestio da Ukrajina nadograđuje svoje sisteme protuzračne odbrane kako bi zaštitila električnu mrežu uoči hladne sezone. “Snaga za Ukrajinu nema alternative. I svi koji jačaju državu, svi koji postaju jači i svi koji pomažu u borbi protiv neprijatelja i postizanju rezultata za Ukrajinu – svi približavaju naš cilj”, rekao je.

Prihvati notifikacije